Innowacje w żywieniu. NCBR ogłasza wyniki I konkursu NUTRITECH
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju ogłosiło wyniki pierwszego konkursu w ramach Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. W wyniku oceny merytorycznej 30 projektów zostało rekomendowanych do dofinansowania na kwotę ponad 136 milionów złotych. Pozwoli to na realizację projektów służących m.in. poprawie zdrowia i ochronie przed lawinowym wzrostem chorób dietozależnych.
Głównym celem programu NUTRITECH jest zwiększenie w perspektywie do roku 2030 dostępności produktów i rozwiązań (osiągalnych cenowo dla przeciętnego konsumenta) w zakresie prawidłowego żywienia, co nastąpi dzięki wdrożeniu wyników prac badawczo-rozwojowych, z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju. W ogłoszonym przez NCBR konkursie, o dofinansowanie projektów obejmujących badania przemysłowe, eksperymentalne prace rozwojowe oraz prace przedwdrożeniowe, mogły starać się przedsiębiorstwa, ich konsorcja lub konsorcja przemysłowo-naukowe.
– W pierwszym konkursie NUTRITECH do NCBR wpłynęło 131 wniosków o dofinansowanie innowacyjnych projektów. W wyniku oceny merytorycznej rekomendowaliśmy do dofinansowania 30 z nich. Co więcej, ze względu na wysoką jakość zgłoszonych projektów i istotność działań w nich przewidzianych, postanowiliśmy zwiększyć środki na dofinansowanie projektów w konkursie – z pierwotnie przewidzianego budżetu 100 milionów złotych, na ponad 136 milionów złotych – powiedział dr Jacek Orzeł, p.o. dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
Najwyżej oceniony w konkursie został projekt „Napój witaminowy wzbogacony o związki pochodzenia naturalnego o naukowo potwierdzonej skuteczności wspomagający leczenie zespołu jelita drażliwego”, zgłoszony przez konsorcjum w składzie: Medicofarma Spółka Akcyjna, Medicofarma Biotech Spółka Akcyjna oraz Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Profilaktyka, wspomaganie, zrównoważony rozwój
Program NUTRITECH zakłada wdrożenie opracowanych rozwiązań, takich jak produkty prozdrowotne, plany żywieniowe, procesy, technologie i usługi towarzyszące, które pomogą zmniejszyć ryzyko występowania przewlekłych chorób niezakaźnych, w tym chorób dietozależnych. Opracowane w wyniku realizacji programu NUTRITECH rozwiązania służyć zatem mają prawidłowemu żywieniu i mają znaczenie profilaktyczne. Druga grupa rozwiązań – w postaci diet spersonalizowanych, produktów prozdrowotnych, narzędzi wspomagających oraz usług – będzie skierowana do osób już zmagających się z takimi chorobami. Trzecim celem cząstkowym programu jest zainspirowanie rynku do stosowania zasad zrównoważonego rozwoju w procesie produkcji i dystrybucji żywności prozdrowotnej.
W te założenia wpisywał się zakres tematyczny I konkursu NUTRITECH, który obejmował trzy obszary:
- nutrigenomika i biomedycyna jako narzędzie wspierające walkę z przewlekłymi chorobami niezakaźnymi, m.in. chorobami dietozależnymi;
- żywność w leczeniu i zapobieganiu chorobom;
- aspekty technologiczne i gospodarcze prawidłowego żywienia.
Ogłoszenie drugiego konkursu w programie NUTRITECH planowane jest jeszcze w 2023 r.
W ramach I konkursu NUTRITECH, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju zarekomendowało do dofinansowania 30 innowacyjnych projektów na łączną kwotę ponad 136 mln PLN, w tym między innymi:
- Food4future Technologies; WATER SCIENCE AND TECHNOLOGY INSTITUTE- H2O SCITECH; TARCZYŃSKI - Opracowanie innowacyjnego prozdrowotnego preparatu polisacharydowego zawierającego łatwo przyswajalne białka na bazie ekstraktu z alg morskich wraz z technologią jego produkcji
- CENTRUM MEDYCZNE "PIASKI NOWE" KACPER KRAWCZYK, ROBERT STEC SPÓŁKA JAWNA - Prace B+R nad opracowaniem nowej metody wytwarzania mykoprotein jako zastępnika białka zwierzęcego
- BIOTECHNIKA TOMASZ KAPELA - Opracowanie innowacyjnej technologii strukturyzacji bezglutenowych izolatów białek roślin strączkowych do form użytecznych w przemyśle spożywczym, ze szczególnym uwzględnieniem analogów mięsa i serów
- GREEN LANES PROTEINS - Opracowanie funkcjonalnych preparatów na bazie fortyfikowanego białka konopnego
- Eurowafel; Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu - Wysokobłonnikowy i wysokobiałkowy innowacyjny wafel suchy
- Foodwell - Innowacyjne kompozycje roślinnych, bezalergennych alternatyw mięsa oraz sposoby ich wytwarzania
- GMT FOODSAFETY - Przenośne urządzenie do pozalaboratoryjnej kontroli sanitarnej w przemyśle spożywczym
- Napiferyn Biotech - Opracowanie innowacyjnych izolatów białkowych na bazie rzepaku wraz z technologią ich pozyskiwania, do zastosowań w wyrobach spożywczych z segmentu roślinnych substytutów mlecznych
- ZPOW AGROS NOVA i Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - Opracowanie funkcjonalnych, wysokobiałkowych past warzywnych przełomem na rynku żywności dedykowanej osobom zagrożonym chorobami dietozależnymi i stanami zapalnymi organizmu
Wyniki pierwszego konkursu NUTRITECH oraz pełna lista rankingowa i pozostałe rekomendowane projekty znajdują się na stronie NCBR.
Źródło: NCBR
Przeczytaj także
-
21.07.2023
Perspektywy dla rolnictwa na lata 2023-2032 – opracowanie FAO
Publikacja składa się z 11 rozdziałów: Rozdział 1 obejmuje rynki rolne i spożywcze; Rozdział 2 przedstawia perspektywy regionalne, a pozostałe poświęcone są poszczególnym towarom.
-
10.05.2023
Chłodzenie wędlin mgłą wodną pozwoli zaoszczędzić do 70% kosztów wody i odprowadzania ścieków. Wyjaśniamy, jak to możliwe
Czy można jeszcze bardziej obniżyć koszty produkcji wędlin? Okazuje się, że tak, a kluczem do prostych oszczędności jest optymalizacja procesu chłodzenia wędlin, który zużywa dużo wody. Przełomem w tej dziedzinie okazuje się być opatentowana technologia firmy Telesto S.A., która opisuje swoje rozwiązanie w serwisie internetowym www.chlodzeniewedlin.pl.
-
31.05.2022
100 mln zł na innowacje w żywieniu. NCBR ogłasza I konkurs NUTRITECH
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) ogłosiło I konkurs w ramach Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. Przedsiębiorcy i naukowcy mogą uzyskać atrakcyjne granty m.in. na opracowanie nowoczesnych rozwiązań żywieniowych stanowiących podstawę zdrowej diety, a także istotnych w leczeniu i profilaktyce chorób, w tym chorób cywilizacyjnych. Środki na dofinansowanie projektów wyłonionych w konkursie to 100 mln zł.