Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Chłodzenie wędlin mgłą wodną pozwoli zaoszczędzić do 70% kosztów wody i odprowadzania ścieków. Wyjaśniamy, jak to możliwe

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Procesy i Technologie

Czy można jeszcze bardziej obniżyć koszty produkcji wędlin? Okazuje się, że tak, a kluczem do prostych oszczędności jest optymalizacja procesu chłodzenia wędlin, który zużywa dużo wody. Przełomem w tej dziedzinie okazuje się być opatentowana technologia firmy Telesto S.A., która opisuje swoje rozwiązanie w serwisie internetowym www.chlodzeniewedlin.pl.

Dowiadujemy się tam, że skuteczność chłodzenia wodą zależy od wielkości kropel stosowanych w procesie chłodzenia. Standardowa kropla w strumieniu wody, którym zazwyczaj chłodzone są wędliny, daje umiarkowany efekt. Na dodatek większość wody spada na ziemię i zasila ścieki przemysłowe. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej, jeżeli tą jedną standardową kroplę rozbijemy na dziesiątki mniejszych kropli o wielkości od 10 do 60 mikrometrów, czyli zmienimy ją w mgłę wodną. Wtedy powierzchnia wody, która ma chłodzić wędliny, staje się nieporównywalnie większa, a dzięki dużej powierzchni kontaktu, proces chodzenia jest bardziej efektywny.

Wykorzystując to zjawisko, firma Telesto stworzyła system chłodzenia wędlin oparty o specjalne głowice do wytwarzania mgły wodnej. System ten pozwala zaoszczędzić do 70% wody w procesie chłodzenia a tym samym wyprodukować 70% mniej ścieków. Wdrożenie więc tego systemu nie tylko zapewnia oszczędności, ale także jest działaniem proekologicznym, na które można uzyskać dotacje z wielu różnych źródeł.

Nasze systemy mgłowe do chłodzenia wędlin są inwestycją, która zwraca się średnio po około 6 miesiącach działania – wyjaśnia Michał Bartnik, Dyrektor ds. Sprzedaży w firmie Telesto. Dane te pochodzą z 6 zakładów produkcyjnych w Polsce, w których już takie systemy zainstalowaliśmy, a oszczędności uzyskane przez naszych klientów będą się zwiększały wraz ze wzrostem cen wody, który jest raczej nieunikniony. – dodaje Michał Bartnik.

Dzięki innowacyjnemu podejściu do zagadnienia chłodzenia wędlin, firma Telesto zdobyła Złoty Medal na targach Polagra 2021. Rozwiązanie to jest zatem nowością, z której w pierwszej kolejności korzystają zakłady najbardziej otwarte na innowacje.  

Sam pomysł na takie właśnie wykorzystanie systemów mgłowych przyszedł z branży przeciwpożarowej, w której Telesto działa od ponad 13 lat. To tam po raz pierwszy wykorzystano fakt, że mniejsze krople wody pod postacią mgły działają bardziej efektywnie - gasząc pożary. Spółka nie jest więc startupem, który właśnie wchodzi na rynek, tylko partnerem z doświadczeniem i potencjałem do obsłużenia największych graczy na rynku spożywczym.

 Więcej: https://chlodzeniewedlin.pl/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny

Autor: Telesto S.A.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.