Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Chłodzenie wędlin mgłą wodną pozwoli zaoszczędzić do 70% kosztów wody i odprowadzania ścieków. Wyjaśniamy, jak to możliwe

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Procesy i Technologie

Czy można jeszcze bardziej obniżyć koszty produkcji wędlin? Okazuje się, że tak, a kluczem do prostych oszczędności jest optymalizacja procesu chłodzenia wędlin, który zużywa dużo wody. Przełomem w tej dziedzinie okazuje się być opatentowana technologia firmy Telesto S.A., która opisuje swoje rozwiązanie w serwisie internetowym www.chlodzeniewedlin.pl.

Dowiadujemy się tam, że skuteczność chłodzenia wodą zależy od wielkości kropel stosowanych w procesie chłodzenia. Standardowa kropla w strumieniu wody, którym zazwyczaj chłodzone są wędliny, daje umiarkowany efekt. Na dodatek większość wody spada na ziemię i zasila ścieki przemysłowe. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej, jeżeli tą jedną standardową kroplę rozbijemy na dziesiątki mniejszych kropli o wielkości od 10 do 60 mikrometrów, czyli zmienimy ją w mgłę wodną. Wtedy powierzchnia wody, która ma chłodzić wędliny, staje się nieporównywalnie większa, a dzięki dużej powierzchni kontaktu, proces chodzenia jest bardziej efektywny.

Wykorzystując to zjawisko, firma Telesto stworzyła system chłodzenia wędlin oparty o specjalne głowice do wytwarzania mgły wodnej. System ten pozwala zaoszczędzić do 70% wody w procesie chłodzenia a tym samym wyprodukować 70% mniej ścieków. Wdrożenie więc tego systemu nie tylko zapewnia oszczędności, ale także jest działaniem proekologicznym, na które można uzyskać dotacje z wielu różnych źródeł.

Nasze systemy mgłowe do chłodzenia wędlin są inwestycją, która zwraca się średnio po około 6 miesiącach działania – wyjaśnia Michał Bartnik, Dyrektor ds. Sprzedaży w firmie Telesto. Dane te pochodzą z 6 zakładów produkcyjnych w Polsce, w których już takie systemy zainstalowaliśmy, a oszczędności uzyskane przez naszych klientów będą się zwiększały wraz ze wzrostem cen wody, który jest raczej nieunikniony. – dodaje Michał Bartnik.

Dzięki innowacyjnemu podejściu do zagadnienia chłodzenia wędlin, firma Telesto zdobyła Złoty Medal na targach Polagra 2021. Rozwiązanie to jest zatem nowością, z której w pierwszej kolejności korzystają zakłady najbardziej otwarte na innowacje.  

Sam pomysł na takie właśnie wykorzystanie systemów mgłowych przyszedł z branży przeciwpożarowej, w której Telesto działa od ponad 13 lat. To tam po raz pierwszy wykorzystano fakt, że mniejsze krople wody pod postacią mgły działają bardziej efektywnie - gasząc pożary. Spółka nie jest więc startupem, który właśnie wchodzi na rynek, tylko partnerem z doświadczeniem i potencjałem do obsłużenia największych graczy na rynku spożywczym.

 Więcej: https://chlodzeniewedlin.pl/

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny

Autor: Telesto S.A.

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.