Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Informacje branżowe #mięso, marzec 2023

Kategoria: Biznes

Oczekiwany spadek produkcji mięsa w 2023 roku w UE

Według danych KE, produkcja mięsa w UE w 2023 roku zmniejszy się o blisko 3% w relacji rocznej. Spadek ten spowodowany będzie głównie przez mniejszą produkcję wieprzowiny oraz wołowiny. Unijna produkcja wołowiny zmniejszy się po raz kolejny, głównie ze względu na mniejszy popyt ze strony Chin. Według oczekiwań KE wyniesie ona 21,2 mln ton, czyli o 5% mniej r/r. Z kolei produkcja wołowiny zmniejszy się o blisko 2% do 6,8 mln ton. W przypadku produkcji drobiu oczekiwane są odwrotne tendencje. Produkcja ta szacowana jest na 13.2 mln ton, czyli o ponad 1% więcej niż przed rokiem.

Spożycie mięsa w Niemczech najniższe od 34 lat

Spożycie mięsa w Niemczech w 2022 roku spadło do najniższego poziomu od ponad trzech dekad, głównie ze względu na ograniczenie konsumpcji wieprzowiny. Przeciętny Niemiec zjadł w zeszłym roku 52 kilogramy mięsa, co oznacza spadek o około 4,2 kilograma w stosunku do poziomu z 2021 roku i jest najniższym wynikiem od czasu, gdy rząd zaczął śledzić konsumpcję mięsa w 1989 roku. Jak wynika ze wstępnych danych niemieckiej statystyki publicznej, poziom produkcji w kraju spada częściowo w związku ze spadkiem popytu. W 2022 roku w Niemczech wyprodukowano o 9,8% mniej wieprzowiny niż w 2021 roku i o 8,2% mniej wołowiny i cielęciny. Produkcja netto mięsa drobiowego spadła o 2,9%.

"Product of USA" – zmiana standardu oznaczenia mięsa w USA

Administracja prezydenta Bidena zaproponowała wdrożenie regualacji określających, że etykietę "Product of USA" mogą posiadać mięso oraz jaja, jedynie kiedy zwierzęta od których pochodzi produkt były hodowane oraz ubijane w USA. Dotychczas za kwalifikację do etykiety "Product of USA" było przetworzenie produktów na terenie Stanów Zjednoczonych.

Drugi kurczak hodowany komórkowo dopuszczony do spożycia w USA

Kalifornijska firma GOOD Meat otrzymała zezwolenie amerykańskiej administracji na wprowadzenie na rynek swojego mięsa z kurczaka hodowanego komórkowo. Poprzednią firmą, która otrzymała zezwolenie na podobny produkt, było w listopadzie UPSIDE Food, również pochodzące z Kalifornii. Kilka innych przedsiębiorstw również obecne stara się o takie pozwolenie. GOOD Meat planuje na początku sprzedaż w USA w restauracjach. Firma w małej skali sprzedawała już swój produkt od 2020 roku w Singapurze.

Włoski rząd wspiera zakaz produkcji mięsa hodowanego komórkowo

Rząd Włoch poparł wniosek o zakaz produkcji mięsa hodowanego komórkowo oraz innego syntetycznego pożywienia. Minister Rolnictwa i Suwerenności Żywnościowej, Francesco Lollobrigida, podkreślił przy tym znaczenie tradycji żywnościowej Włoch. Złamanie zakazu miałoby skutkować karą do 60 tys. EUR. Wniosek pojawił się po wcześniejszych działaniach, jak np. zakaz stosowania mąki z insektów do wytwarzania makaronu i pizzy. Wniosek będzie rozpatrywany przez parlament.

 

Ceny światowe – FAO Price Index

Źródło: Agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.