Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Oczekiwany spadek produkcji mięsa w 2023 roku w UE
Według danych KE, produkcja mięsa w UE w 2023 roku zmniejszy się o blisko 3% w relacji rocznej. Spadek ten spowodowany będzie głównie przez mniejszą produkcję wieprzowiny oraz wołowiny. Unijna produkcja wołowiny zmniejszy się po raz kolejny, głównie ze względu na mniejszy popyt ze strony Chin. Według oczekiwań KE wyniesie ona 21,2 mln ton, czyli o 5% mniej r/r. Z kolei produkcja wołowiny zmniejszy się o blisko 2% do 6,8 mln ton. W przypadku produkcji drobiu oczekiwane są odwrotne tendencje. Produkcja ta szacowana jest na 13.2 mln ton, czyli o ponad 1% więcej niż przed rokiem.
Spożycie mięsa w Niemczech najniższe od 34 lat
Spożycie mięsa w Niemczech w 2022 roku spadło do najniższego poziomu od ponad trzech dekad, głównie ze względu na ograniczenie konsumpcji wieprzowiny. Przeciętny Niemiec zjadł w zeszłym roku 52 kilogramy mięsa, co oznacza spadek o około 4,2 kilograma w stosunku do poziomu z 2021 roku i jest najniższym wynikiem od czasu, gdy rząd zaczął śledzić konsumpcję mięsa w 1989 roku. Jak wynika ze wstępnych danych niemieckiej statystyki publicznej, poziom produkcji w kraju spada częściowo w związku ze spadkiem popytu. W 2022 roku w Niemczech wyprodukowano o 9,8% mniej wieprzowiny niż w 2021 roku i o 8,2% mniej wołowiny i cielęciny. Produkcja netto mięsa drobiowego spadła o 2,9%.
"Product of USA" – zmiana standardu oznaczenia mięsa w USA
Administracja prezydenta Bidena zaproponowała wdrożenie regualacji określających, że etykietę "Product of USA" mogą posiadać mięso oraz jaja, jedynie kiedy zwierzęta od których pochodzi produkt były hodowane oraz ubijane w USA. Dotychczas za kwalifikację do etykiety "Product of USA" było przetworzenie produktów na terenie Stanów Zjednoczonych.
Drugi kurczak hodowany komórkowo dopuszczony do spożycia w USA
Kalifornijska firma GOOD Meat otrzymała zezwolenie amerykańskiej administracji na wprowadzenie na rynek swojego mięsa z kurczaka hodowanego komórkowo. Poprzednią firmą, która otrzymała zezwolenie na podobny produkt, było w listopadzie UPSIDE Food, również pochodzące z Kalifornii. Kilka innych przedsiębiorstw również obecne stara się o takie pozwolenie. GOOD Meat planuje na początku sprzedaż w USA w restauracjach. Firma w małej skali sprzedawała już swój produkt od 2020 roku w Singapurze.
Włoski rząd wspiera zakaz produkcji mięsa hodowanego komórkowo
Rząd Włoch poparł wniosek o zakaz produkcji mięsa hodowanego komórkowo oraz innego syntetycznego pożywienia. Minister Rolnictwa i Suwerenności Żywnościowej, Francesco Lollobrigida, podkreślił przy tym znaczenie tradycji żywnościowej Włoch. Złamanie zakazu miałoby skutkować karą do 60 tys. EUR. Wniosek pojawił się po wcześniejszych działaniach, jak np. zakaz stosowania mąki z insektów do wytwarzania makaronu i pizzy. Wniosek będzie rozpatrywany przez parlament.
Źródło: Agronomist.pl
Przeczytaj także
Na brytyjskim portalu Farmers Weekly ujawniono dochodzenie dotyczące fałszowania wieprzowiny na dużą skalę. Główne problemy dotyczyły fałszowania pochodzenia oraz przetwarzania zepsutych produktów mięsnych w celu ich ponownego wprowadzenia na rynek.
Narażenie konsumentów na nitrozoaminy, związki, które mogą tworzyć się w żywności podczas jej przygotowywania i przetwarzania, budzi obawy zdrowotne.
W okresie I-VIII 2022 unijny eksport produktów wieprzowych wyniósł 2,96 mln t i by o 21% mniejszy niż przed rokiem.