Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Innowacyjne projekty dla rolnictwa regeneratywnego - Granty naukowe programu #NestleDlaNauki przyznane

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ogłoszono laureatów konkursu grantowego pierwszej edycji programu #NestleDlaNauki. Uczestnicy w swoich propozycjach podjęli się zbadania wartości odżywczej roślin uprawianych w systemie rolnictwa regeneratywnego. Rada Programowa jednogłośnie nagrodziła projekty badawcze ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Obydwa zwycięskie zespoły otrzymają granty w wysokości 40 000 zł.

Na początku stycznia 2025 roku Nestlé Polska ogłosiło nabór wniosków na granty naukowe. Tematem konkursu była: „Wartość odżywcza roślin uprawianych w systemie rolnictwa regeneratywnego”. Studenci i doktoranci z całej Polski zgłosili 16 wniosków. Przesłane propozycje oceniała Rada Programowa składająca się z przedstawicieli świata nauki, reprezentantów Nestlé Polska, agronomów oraz organizacji wspierających rozwój innowacji w branży spożywczej. W trakcie oceny wniosków brano pod uwagę aspekty takie jak wartość naukowa projektu, jego innowacyjność czy potencjał wdrożeniowy.

Pierwszy grant został przyznany zespołowi ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie za projekt pt.: „Badanie jakości i bezpieczeństwa wybranych surowców żywnościowych pochodzących z upraw rolnictwa regeneratywnego”. Rada Programowa doceniła m.in. pionierskie podejście do badań porównawczych dla składników bioaktywnych i parametrów bezpieczeństwa żywności pochodzącej z upraw regeneratywnych. Innowacyjność przedstawionej koncepcji polega na zaproponowaniu metodologii badawczej, pozwalającej na zebranie i rzetelną analizę lokalnych danych.

Drugi nagrodzony projekt został nadesłany przez zespół z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. "Wartość odżywcza pszenicy zwyczajnej i kukurydzy zwyczajnej w systemie rolnictwa regeneratywnego z uwzględnieniem użyźniania gleby frasem owadzim i mikroorganizmami pożytecznymi" to propozycja szczególnie doceniona za holistyczne podejście badawcze i wysoki potencjał wdrożeniowy. Członkowie Rady podkreślili, że wyniki badań mogą znaleźć praktyczne zastosowanie w rolnictwie poprzez opracowanie zaleceń dotyczących nawożenia i stosowania mikroorganizmów wspomagających.

Oba projekty otrzymają dofinansowanie w wysokości 40 000 zł. Dzięki grantom zwycięskie zespoły będą mogły przeprowadzić badania, których wyniki pomogą przeanalizować zależności między wartością odżywczą plonów a ich pozyskiwaniem w ramach systemu upraw regeneratywnych.

- Zawsze warto aktywnie poszukiwać możliwości finansowania, ponieważ granty naukowe otwierają drogę do ambitnych projektów i znacząco przyczyniają się do rozwoju nauki. Tak jak w przypadku grantu #NestleDlaNauki, ocena wniosków przez ekspertów z różnych dziedzin prowadzi do wyższej wiarygodności badań, interdyscyplinarności oraz większych szans na praktyczne wdrożenie wyników. Dzięki temu granty nie tylko mają wpływ na naukę, ale także przyczyniają się do rozwoju technologii i społeczeństwa. - powiedziała prof. dr hab. inż. Katarzyna Przybyłowicz, członkini Rady Programowej z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

- Współpraca nauki i przemysłu to nie tylko praktyczne poszukiwania odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania, ale przede wszystkim ogromna wartość dodana tworzenia platform do wymiany wiedzy, mentoringu i kontaktu z ekspertami. Dzięki inicjatywom  takim jak #NestleDlaNauki zbliżają się do siebie teoria z praktyką i dzięki tym mostom powstaje ciekawa przestrzeń, w której mają szansę zaistnieć innowacje. Nagrodzone w pierwszej edycji projekty są świetnym przyczynkiem do budowania bazy naukowej wokół rolnictwa regeneratywnego, wypracowywania metod, weryfikacji danych, i bardzo konkretnie - powiązywania sposobu uprawy roślin z ich wartością odżywczą. I takie podejście do tworzenia bazy naukowych argumentów na rzecz tej właśnie transformacji sektora rolniczego w kontekście budowania jego odporności na zmiany klimatyczne, staje się dalej kanwą merytorycznej dyskusji.  – mówi dr Agata Kruszec, koordynatorka programu #NestleDlaNauki i Menadżerka ds. Zrównoważonego Rozwoju z Nestlé Polska

Program #NestleDlaNauki, zainicjowany przez Nestlé Polska w 2024 roku, ma na celu stworzenie platformy dialogu między biznesem, a nauką oraz wspieranie polskich środowisk naukowych w poszukiwaniu innowacyjnych rozwiązań dla sektora rolno-spożywczego. Idea inicjatywy zakłada coroczną organizację IDEATHONU, czyli dwudniowych warsztatów, podczas których studenci opracowują kreatywne rozwiązania dla wybranego zagadnienia. W semestrze letnim natomiast przeprowadzany jest konkurs grantowy skierowany do studentów i doktorantów. Każda edycja realizowana jest w oparciu o zmieniający się temat przewodni. Kolejna odsłona programu zostanie uruchomiona w roku akademickim 2025/2026.

Więcej informacji o programie na stronie: https://www.nestledlanauki.pl/

Autor:Nestlé Polska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.