Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość handlowa tłuszczów do smarowania i do celów kulinarnych - wyniki kontroli za II kw. 2023

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki przeprowadzonej w II kwartale 2023 r. planowej kontroli w zakresie jakości handlowej tłuszczów do smarowania innych niż tłuszcze mleczne oraz tłuszczów do celów kulinarnych.

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej tłuszczów do smarowania innych niż tłuszcze mleczne (m.in. margaryny, miksy tłuszczowe) oraz tłuszczów do celów kulinarnych (np. masło klarowane), w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta.

Kontrola na etapie sprzedaży detalicznej przeprowadzona została w II kwartale 2023 r. na terenie całego kraju. Kontrola na etapie produkcji została przeprowadzona przez wszystkie WIJHARS z wyjątkiem WIJHARS we Wrocławiu, Opolu, Szczecinie i Zielonej Górze.

Skontrolowano 70 sklepów oraz 22 producentów. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 15 podmiotach (tj. 16,3% skontrolowanych), w tym w 8 sklepach i u 7 producentów.
 

Cechy organoleptyczne

Kontroli cech organoleptycznych poddano 12 partii, w tym: 7 partii w sklepach i 5 partii u producentów. Nieprawidłowości nie stwierdzono.

Cechy fizykochemiczne

Badania laboratoryjne pod kątem parametrów fizykochemicznych objęły 111 partii, w tym: 77 partii w sklepach i 34 partie u producentów. Zakwestionowano 8 partii tłuszczów do smarowania innych niż tłuszcze mleczne, w tym: 5 partii w sklepach i 3 partie u producentów.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły na etapie sprzedaży detalicznej zawartości tłuszczu niezgodnej z deklaracją zamieszczoną na opakowaniu (3 partie), zaniżonej zawartości soli (1 partia) oraz zaniżonej zawartości tłuszczu mlecznego (1 partia) w stosunku do informacji w oznakowaniu produktu. 

Na etapie produkcji w 3 partiach wykryto zawyżoną zawartość tłuszczu w odniesieniu do deklaracji zawartej w oznakowaniu lub specyfikacji jakościowej.

Znakowanie

Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w zakresie znakowania produktów. Spośród 181 sprawdzonych partii, w tym: 144 partii w sklepach i 37 partii u producentów, nieprawidłowości stwierdzono w 17 partiach wyrobów (w 7 partiach w sklepach i 10 partiach u producentów).

Sprzedaż detaliczna

Na etapie sprzedaży detalicznej stwierdzono m.in. następujące nieprawidłowości:

  • zastosowanie nazwy „margaryna o zawartości trzech czwartych tłuszczu” w produkcie zadeklarowanym jako produkt przeznaczony do pieczenia i smażenia - 3 partie;
  • umieszczenie na etykiecie cenowej nieprawidłowej nazwy produktu „margaryna” podczas gdy wyrób był w rzeczywistości margaryną półtłustą - 1 partia;
  • podanie na etykiecie „miksu tłuszczowego do smarowania X %” zaniżonej zawartości tłuszczu mlecznego - 1 partia;
  • umieszczenie w oznakowaniu margaryny półtłustej w sąsiedztwie nazwy fantazyjnej określenia „z dodatkiem masła”, podczas gdy kontrolowany produkt zawierał w swym składzie tylko 1 % masła – 1 partia.

Produkcja

Na etapie produkcji stwierdzono m.in. następujące nieprawidłowości:

  • wprowadzanie konsumenta w błąd poprzez sugestię, że środek spożywczy ma szczególne właściwości: zamieszczenie na opakowaniu masła klarowanego sformułowania „prawdziwe masło” - 2 partie; użycie w oznakowaniu masła klarowanego określenia „bez dodatku konserwantów” - 2 partie;
  • brak uwzględnienia w wykazie składników dodatku witaminy E - 2 partie;
  • podanie w oznakowaniu wyrobu niewłaściwej zawartości tłuszczu, niezgodnej z otrzymanymi wynikami badań – 2 partie;
  • użycie niewłaściwej nazwy tj. „margaryna półtłusta”, w związku z wynikami badań świadczącymi o zawyżonej zawartości tłuszczu w wyrobie – 1 partia;
  • podanie w nazwie określenia „z masłem”, podczas gdy producent zadeklarował produkt jako margaryna półtłusta i wyrób zawierał 1 % masła – 1 partia;
  • podanie niejasnej informacji „100% KETO” w oznakowaniu masła klarowanego ghee - 1 partia;
  • zamieszczenie w oznakowaniu informacji, że wyrób został wytworzony „z mleka od polskich krów z wypasu łąkowego” bez okazania dokumentacji potwierdzającej – 1 partia.
  • podanie informacji o warunkach przechowywania w niewłaściwym miejscu - 3 partie;
  • użycie niewłaściwego sformułowania „waga” poprzedzającego informację o zawartości netto oraz sformułowania „data przydatności do spożycia” do określenia daty minimalnej trwałości – 2 partie;

Należy nadmienić, że niektóre zakwestionowane partie zawierały po kilka nieprawidłowości.

Kontrola zawartości netto

Kontrola zawartości netto towaru paczkowanego metodą referencyjną została przeprowadzona u 11 producentów i dotyczyła 11 partii wyrobów w tym: 2 partii tłuszczów do celów kulinarnych oraz 9 partii tłuszczów do smarowania. Nieprawidłowości w zakresie deklarowanej ilości nominalnej stwierdzono w przypadku 1 partii tłuszczu do smarowania X %.

Zastosowane sankcje

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 10 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne (w tym: 2 decyzje za wprowadzenie do obrotu wyrobów zafałszowanych oraz 8 decyzji za wprowadzenie do obrotu artykułów rolno-spożywczych o niewłaściwej jakości handlowej). Inspektorzy wydali również 4 decyzje zakazujące wprowadzenia do obrotu produktów niespełniających wymagań jakości handlowej, na osoby odpowiedzialne nałożyli 2 mandaty karne oraz wydali 12 zaleceń pokontrolnych. 


Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.