Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Pomiary alkoholu, ekstraktu, ekstraktu brzeczki podstawowej i CO2 są niezwykle ważne dla kontroli jakości w przemyśle browarniczym. Konwencjonalne metody wymagają oznaczenia CO2 jako pierwszego parametru, a następnie ogrzania próby do 20–25 °C, przefiltrowania i odgazowania zanim zostanie zmierzony alkohol i ekstrakt. PBA – B generacji M (Packaged Beverage Analyzer – Analizator Piwa Opakowanego) pozwala na oznaczenie gęstości, alkoholu, ekstraktu brzeczki podstawowej, CO2 i innych ważnych parametrów dla piwa i miksów piwnych. Dzięki PBA – B, filtracja i odgazowanie próbki nie są więcej wymagane. Próbka jest transportowana bezpośrednio z butelki, puszki czy butelki PET przy użyciu sprężonego gazu – powietrza lub azotu. Taka procedura ogranicza czas zaangażowania laborantów – analiza za pomocą PBA – B jest ok. 4-krotnie krótsza niż tradycyjna metoda.
Urządzenie składa się z:
Rys. 1. System PBA – B z wyposażeniem opcyjnym
Przygotowanie próbki
Podczas pomiaru CO2 znajdujący się w headspace i fazie ciekłej w butelce musi być w stanie równowagi. Można to osiągnąć poprzez 15-krotne wstrząśnięcie butelki/puszki w pozycji horyzontalnej. Odgazowanie czy filtracja nie jest potrzebna do wykonania prawidłowego pomiaru.
Napełnianie i pomiar
PFD może zostać łatwo adaptowany do różnych wielkości i typów opakowań. Polega na ustawieniu odpowiedniej wysokości, a następnie wstawieniu butelki/puszki do urządzenia, po czym zamknięciu osłony i przebiciu opakowania. Wciśnięcie przycisku na urządzeniu DMA 4500/5000 M rozpoczyna automatyczny transfer próbki i rozpoczęcie pomiaru.
Wyniki pomiarowe
Po około 3–5 minutach wyniki są wyświetlane na ekranie DMA M (rys. 2). Wartość skorygowanej o CO2 gęstości jest kalkulowana. Pozostałe parametry jak ekstrakt brzeczki podstawowej, ekstrakt rzeczywisty, ekstrakt pozorny są kalkulowane z mierzonej wartości alkoholu i zmierzonej, skorygowanej o CO2 gęstości. Wyniki mogą być drukowane, transferowane za pomocą pamięci masowej na komputer czy np. transferowane do LIMS.
Rys. 2. Wyświetlacz PBA – B
Czas analizy
Poniższy przykład (tabela 1) porównuje czas analizy zimnej próbki przy użyciu metody konwencjonalnej i PBA – B. Mimo, iż PBA – B mierzy bezpośrednio z opakowania, podgrzewanie zimnej próbki nie jest wymagane. PBA – B wykonuje także wszystkie pomiary (alkohol, gęstość i CO2). PBA – B analizuje próbki 4 razy szybciej od metody konwencjonalnej!
Tabela 1. Porównanie czasu analizy
|
Metoda tradycyjna |
PBA – B generacji M |
Podgrzewanie zimnej próbki |
5 minut |
Nie wymagane (z sample conditioner) |
Odgazowanie i filtracja |
5 minut |
Nie wymagane |
Pomiar alkoholu i gęstości |
4 minuty |
4 minuty |
Pomiar CO2 |
2 minuty |
|
Czas całkowity |
16 minut |
4 minuty |
Wpływ CO2
Rozpuszczony CO2 w próbce nie wpływa na pomiar alkoholu, ale zwiększa gęstość próbki. Jako, że gęstość jest wykorzystywana do obliczania takich parametrów, jak: ekstrakt rzeczywisty, ekstrakt pozorny, ekstrakt brzeczki podstawowej, koniecznym jest skorygowanie wpływu CO2 na wartość gęstości. W przeciwnym razie wartości uzyskane dla danego piwa będą zbyt wysokie. PBA – B wykonuje korekcję automatycznie.
Jednak każda metoda odgazowania pozostawia zawartość CO2 resztkowego w próbce, zmierzona gęstość nie może być w prosty sposób skorygowana do 0,00 g/l CO2. Typowe resztkowe wartości dla piwa wahają się pomiędzy 0,5 i 1 g/l CO2. Aby było możliwe bezpośrednie porównanie wyników, jakie są uzyskane z próbek odgazowywanych (metoda tradycyjna), typowe wartości CO2 muszą zostać zmierzone w laboratorium, a następnie wprowadzone ręcznie do analizatora PBA – B (średnia z kilku pomiarów). Przykład pokazuje korekcję CO2 wykonaną na urządzeniu PBA – B (wartość CO2 resztkowego wynosi 0,5 g/l).
W podanym przykładzie (tabela 2) zawartość CO2 zmierzonego piwa wynosi 5,18 g/l bez korekcji dwutlenku węgla. Rezultat gęstości jest wyższy od skorygowanego o 0,00137 g/cm3. Zawyżona wartość gęstości spowodowałaby zwiększenie ważnych parametrów, takich jak: ekstrakty rzeczywisty (0,35% w/w), ekstrakt pozorny (0,35% w/w), ekstrakt brzeczki podstawowej (0,32% w/w). PBA – B dostarcza wyniki skorygowane o wartość CO2 .
Tabela 2. Parametry piwa z korekcją CO2 i bez korekcji CO2
|
Alkohol [% v/v] |
Gęstość [g/cm3] |
Ekstrakt rzeczywisty [%w/w] |
Ekstrakt pozorny [%w/w] |
Ekstrakt brzeczki podstawowej [%w/w] |
Bez korekcji CO2 |
5,16 |
1,00607 |
3,89 |
2,02 |
11,75 |
Z korekcją CO2 |
5,16 |
1,00470 |
3,54 |
1,67 |
11,43 |
Weryfikacja metody
Aby zweryfikować korekcję CO2 różne piwa zostały zmierzone za pomocą PBA – B (DMA 5000 M, Alcolyzer Beer ME, Carbo QC ME, PFD), a rezultaty porównane z wynikami systemu referencyjnego DMA 5000 M, Alcolyzer Beer ME, podajnik Xsample 122 z odgazowaniem zgodnie z MEBAK/EBC.
Wyniki z pomiaru alkoholu, ekstraktu brzeczki podstawowej są podane w poniższej sekcji. Zostało przebadanych ponad 100 różnych piw i miksów piwnych z zakresu 0–12% v/v alk. i od 4 g/l do 8 g/l CO2.
Podczas użycia PBA – B piwa były mierzone bezpośrednio z butelki bez przygotowania próbki. Oznaczona wartość alkoholu i ekstraktu znajduje się na osi Y („PBA – B”). Dla pomiarów piwa wykonanych na systemie referencyjnym użyto tych samych piw (z tych samych opakowań), odgazowanych i filtrowanych. Rezultaty pomiarów alkoholu i ekstraktu uzyskane z systemu referencyjnego znajdują się na osi X („Reference”).
Rys. 3. Porównanie zmierzonych wartości alkoholu z PBA – B i systemu referencyjnego
Rys. 4. Porównanie zmierzonych wartości ekstraktu brzeczki podstawowej z PBA – B i systemu referencyjnego
Na rysunkach 3 i 4 widać, iż wyniki uzyskane z pomiarów PBA – B i systemem referencyjnym są wysoko skorelowane (R² = 1 dla wartości alkoholu i R² = 0,9999 dla ekstraktu brzeczki podstawowej).
Zalety urządzenia PBA – B
Podsumowanie
PBA – B jest nie tylko szybszy, ale także wykazuje wyższą dokładność niż inne rutynowe systemy, ponieważ źródło błędu, jakim może być przygotowanie próby, jest wyeliminowane. Ponadto system pomiarowy może być w dowolnym momencie powiększony o dodatkowe moduły, jak: pH, barwa, zmętnienie, zawartość tlenu rozpuszczonego.
PBA – B jest na tyle łatwy w obsłudze, że może być użytkowany przez np. personel z rozlewu po zaledwie krótkim wprowadzeniu szkolącym.
Anton Paar w swojej ofercie posiada także analizatory piwa, brzeczki i gazów, takich jak CO2, O2 rozpuszczony oraz TPO.
Anton Paar Poland Sp. z o.o.
Hołubcowa 124
02-854 Warszawa
Polska
T: +48 22 395 53 90
Artykuł jest częścią opracowania - FoodFakty NAWIGATOR - Piwo bezalkoholowe - rynek, surowce, technologie