Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniu 25 maja opublikowano Rozporządzenie (UE) 2020/685, zmieniające Rozporządzenie (WE) nr 1881/2006, dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów nadchloranu w niektórych środkach spożywczych.
W 2014 r. panel ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym („CONTAM”) Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności przyjął opinię naukową w odniesieniu do zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością nadchloranu w żywności, ustanawiając dopuszczalne dzienne spożycie na poziomie 0,3 mikrogramów na kilogram masy ciała na dzień.
W kolejnym raporcie CONTAM z 2017 r. potwierdzono, że narażenie na nadchloran może stanowić zagrożenie dla zdrowia publicznego, w związku z czym Komisja Europejska ostatecznie ustaliła najwyższe dopuszczalne poziomy nadchloranu w przypadku żywności zawierającej znaczne ilości nadchloranu, jak i w środkach spożywczych istotnych z punktu widzenia możliwego narażenia szczególnie wrażliwych grup populacji, takich jak niemowlęta i małe dzieci.
Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 2020/685 z dnia z dnia 20 maja 2020 r. najwyższe dopuszczalne poziomy nadchloranu ustanowiono dla następujących środków spożywczych:
(*) Preparaty do żywienia małych dzieci to napoje na bazie mleka i podobne produkty białkowe przeznaczone dla małych dzieci. Produkty te nie wchodzą w zakres rozporządzenia (UE) nr 609/2013 (sprawozdanie Komisji dla Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie preparatów do żywienia małych dzieci (COM/2016/0169 final).
(**) Środki spożywcze wymienione w tej kategorii zgodnie z definicją ujętą w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci.
Rozporządzenie 2020/685 stosuje się od dnia 1 lipca 2020 r. Środki spożywcze, objęte zakresem niniejszego rozporządzenia, które zostały wprowadzone do obrotu przed 1 lipca 2020 r., mogą być nadal sprzedawane do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do użycia.
Przeczytaj także
Spożycie probiotyków i produktów zawierających probiotyki systematycznie rośnie, konsumenci w coraz większym stopniu dostrzegają rolę wspomagania układu pokarmowego wpływającego na jakość życia i jego wpływ na zdrowie całego organizmu.