Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE zezwoliła na stosowanie genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska zezwoliła w dn. 26 stycznia br. na stosowanie genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy i odnowiła zezwolenie na dwie odmiany genetycznie zmodyfikowanego rzepaku oleistego jako żywność i z wykorzystaniem na paszę dla zwierząt.

Zezwolenia te są zgodne z kompleksowymi i rygorystycznymi procedurami UE dotyczącymi bezpieczeństwa żywności, które zapewniają wysoki poziom ochrony zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska. Opierają się one na pozytywnej ocenie naukowej Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), z której wynika, że rośliny te są tak samo bezpieczne, jak ich konwencjonalne odpowiedniki. Komisja miała prawny obowiązek podjęcia decyzji w sprawie tych upraw, ponieważ państwa członkowskie nie osiągnęły większości kwalifikowanej (za lub przeciw zatwierdzeniu) w Stałym Komitecie i późniejszym Komitecie Odwoławczym.

Decyzja KE zezwala jedynie na import

Decyzje Komisji nie zezwalają na uprawę tych roślin w UE, a jedynie na ich import do UE z krajów trzecich wyłącznie w celu wykorzystania jako żywność i pasza dla zwierząt. Zezwolenia są ważne przez 10 lat, a każdy produkt powstały na bazie tych upraw będzie podlegał rygorystycznym unijnym przepisom dotyczącym etykietowania i identyfikowalności.

Źródło: KE

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.