Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Klasyfikacja tusz wieprzowych w systemie EUROP (I, II, III i IV kwartał 2022 r.)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Celem kontroli klasyfikacji tusz wieprzowych wg systemu EUROP prowadzonych przez IJHARS w 2022 r. było zapewnienie prawidłowego określania klas jakości tusz wieprzowych w ubojniach i przestrzegania obowiązujących przepisów. Ponadto istotne jest ujednolicenie kryteriów klasyfikacji tusz wieprzowych, dla zapewnienia przejrzystości i uczciwości w stosunkach handlowych.

Struktura trzody w klasyfikacji EUROP

Z danych przesłanych przez ubojnie do WIJHARS wynika, że w 2022 r. w kraju poddano ubojowi 19,3 mln szt. trzody. W nadzorowanych ubojniach ubito 18,4 mln szt. trzody, tj. 95,3% całkowitego uboju trzody w Polsce.

W 2022r. klasyfikacji poddano 17,8 mln szt. tusz wieprzowych, tj. 96,7% trzody ubitej w nadzorowanych rzeźniach, z czego największy udział (87,4% – o 2,1% więcej niż w 2021 r.) stanowiły tusze w dwóch najwyższych klasach jakości handlowej S oraz E. Klasa zostaje nadana w oparciu o oszacowaną zawartość chudego mięsa w tuszy: S – 60% lub więcej, E – od 55% do 60% chudego mięsa.

Struktura tusz poddanych klasyfikacji w 2022 r. przedstawia się następująco:
Klasa mięsności Liczba (tys. szt.) %
S 7111,1 40,01
E 8421,7 47,39
U 1840,3 10,35
R 331,9 1,87
O 52,3 0,29
P 15,6 0,09
Razem 17772,9 100,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozliczanie zakupów trzody wg klasyfikacji EUROP

Miarą zainteresowania producentów trzody chlewnej oraz zakładów ubojowych systemem klasyfikacji jest przede wszystkim wykorzystywanie wyników klasyfikacji do ustalania wartości zwierząt kierowanych do uboju.
Liczba zwierząt zakupionych na podstawie masy tusz i klasy jakości na przestrzeni ostatnich 10 lat wzrosła z 11,4 mln. szt. (63,3%) w 2012 r. do 14,5 mln. szt. w 2019 r., osiągając rekordowe 72,1%. W latach 2020 i 2021 utrzymywała się na poziomie poniżej 14 mln. szt. (ok. 68,5%). Dane z 2022 r. wskazują na nieznacznie niższy udział (zaledwie 67,9%) w ogólnej liczbie trzody ubitej w kraju.

Udział zakładów nadzorowanych

Porównując dane liczbowe uzyskane w ramach nadzoru nad klasyfikacją tusz wieprzowych w systemie EUROP w latach 2012-2021 można zauważyć, że o ok. 30% zmniejszyła się liczba zakładów prowadzących uboje trzody chlewnej. W 2022 r. liczba zakładów ubojowych nadal malała. Jednocześnie udział zakładów nadzorowanych w ogólnej liczbie zakładów ubojowych zwiększył się.

Liczba tusz poddanych klasyfikacji

Systematycznie i bardziej zdecydowanie rośnie natomiast liczba tusz poddanych klasyfikacji w systemie EUROP. W 2021 r. liczba tusz poddanych klasyfikacji była o ponad 2,0 mln szt. wyższa niż w 2012 r. (wzrost z 17,1 mln szt. w 2012 r. do 19,3 mln szt. w 2021 r.). Udział tusz klasyfikowanych w uboju całkowitym wynosił 91,5% w 2021 i był wyższy o 3,4% w porównaniu z 2012 r. W 2022 r. stwierdzono dalszy wzrost (do 92,2%) udziału tusz klasyfikowanych w uboju trzody.

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.