Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zbliża się termin zakończenia konsultacji publicznych prowadzonych przez Komisję Europejską w związku z przeglądem prawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie dobrostanu zwierząt.
Wskazanym przez Komisję Europejską celem tego przeglądu będzie poprawa dobrostanu zwierząt oraz poszerzenie zakresu przepisów, poprzez dostosowanie ich do najnowszych dowodów naukowych, aktualnych priorytetów politycznych i oczekiwań społecznych, przy jednoczesnym ułatwieniu egzekwowania tych przepisów.
Kończące się 21 stycznia 2022 r. konsultacje publiczne pozwolą na poznanie opinii na temat obowiązujących obecnie przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt oraz o proponowanych zmianach.
Pytania zawarte w kwestionariuszu dotyczą dobrostanu zwierząt na poziomie gospodarstwa, transportu zwierząt oraz ich uśmiercania.
Biorąc udział w tych konsultacjach istnieje możliwość przekazania opartych na doświadczeniach opinii dotyczących m.in.:
Ministerstwo zachęca rolników i reprezentujące ich organizacje oraz wszystkie podmioty związane z produkcją zwierzęcą do czynnego udziału w procesie konsultacji, ponieważ ich głos powinien być szczególnie istotny w dalszych pracach nad przyszłymi regulacjami dotyczącymi dobrostanu zwierząt.
Aby wziąć udział w tych konsultacjach, należy wypełnić kwestionariusz online dostępny na stronie internetowej Komisji Europejskiej:
Opinie do Komisji Europejskiej można przekazywać do 21 stycznia 2022 r.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
Od 1 stycznia 2022 r. stosowane są Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz. U. L 150 z 14.06.2018 r.) oraz wydane na jego podstawie delegowane i wykonawcze akty UE.
W związku ze wzrostem w sezonie letnim upadków oraz urazów zwierząt gospodarskich, a także docierającymi sygnałami o potwierdzonych przypadkach niehumanitarnego traktowania zwierząt w zakładach ubojowych, Główny Lekarz Weterynarii polecił wzmożenie nadzoru terenowym organom Inspekcji Weterynaryjnej.
Projekt nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zakłada wprowadzenie dobrowolnego oznakowania „DobrostanPlus” dla produktów odzwierzęcych. Celem planowanych zmian uznać należy umożliwienie podmiotom przekazania informacji o warunkach podwyższonego dobrostanu utrzymywania zwierząt, a więc niejako wyróżnienie produktów na rynku.