Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Konsultacje publiczne w zakresie dobrostanu zwierząt

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zbliża się termin zakończenia konsultacji publicznych prowadzonych przez Komisję Europejską w związku z przeglądem prawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie dobrostanu zwierząt.

Cele konsultacji

Wskazanym przez Komisję Europejską celem tego przeglądu będzie poprawa dobrostanu zwierząt oraz poszerzenie zakresu przepisów, poprzez dostosowanie ich do najnowszych dowodów naukowych, aktualnych priorytetów politycznych i oczekiwań społecznych, przy jednoczesnym ułatwieniu egzekwowania tych przepisów.

Kończące się 21 stycznia 2022 r. konsultacje publiczne pozwolą na poznanie opinii na temat obowiązujących obecnie przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt oraz o proponowanych zmianach.

Zakres pytań

Pytania zawarte w kwestionariuszu dotyczą dobrostanu zwierząt na poziomie gospodarstwa, transportu zwierząt oraz ich uśmiercania.

Biorąc udział w tych konsultacjach istnieje możliwość przekazania opartych na doświadczeniach opinii dotyczących m.in.:

  • gatunków/kategorii zwierząt, które powinny być objęte nowymi szczegółowymi wymogami,
  • możliwości wykonywania kastracji, usuwania rogów, przycinania dziobów i usuwania części ogona u świń,
  • okresów stopniowego wycofywania, a następnie zakazania stosowania klatek w utrzymaniu zwierząt,
  • wymagań podczas transportu zwierząt,
  • zakazu uśmiercania jednodniowych piskląt płci męskiej,
  • wprowadzenia przepisów regulujących utrzymywanie i uśmiercanie ryb w gospodarstwach rybackich.

Udział w konsultacjach

Ministerstwo zachęca rolników i reprezentujące ich organizacje oraz wszystkie podmioty związane z produkcją zwierzęcą do czynnego udziału w procesie konsultacji, ponieważ ich głos powinien być szczególnie istotny w dalszych pracach nad przyszłymi regulacjami dotyczącymi dobrostanu zwierząt.

Aby wziąć udział w tych konsultacjach, należy wypełnić kwestionariusz online dostępny na stronie internetowej Komisji Europejskiej:

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12950-Dobrostanzwierzat-przeglad-prawodawstwa-UE/public-consultation_pl


Opinie do Komisji Europejskiej można przekazywać do 21 stycznia 2022 r.

Źródło: MRiRW

Wybierz temat: Przemysł mięsny Przemysł mleczarski Przemysł rybny

Autor: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 03.01.2022

    Zmiana przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego

    Od 1 stycznia 2022 r. stosowane są Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz. U. L 150 z 14.06.2018 r.) oraz wydane na jego podstawie delegowane i wykonawcze akty UE.

    Czytaj więcej
  • 17.06.2021

    Kontrole Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie dobrostanu zwierząt

    W związku ze wzrostem w sezonie letnim upadków oraz urazów zwierząt gospodarskich, a także docierającymi sygnałami o potwierdzonych przypadkach niehumanitarnego traktowania zwierząt w zakładach ubojowych, Główny Lekarz Weterynarii polecił wzmożenie nadzoru terenowym organom Inspekcji Weterynaryjnej.

    Czytaj więcej
  • 08.03.2021

    Nowe oznakowanie „DobrostanPlus"

    Projekt nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zakłada wprowadzenie dobrowolnego oznakowaniaDobrostanPlus” dla produktów odzwierzęcych. Celem planowanych zmian uznać należy umożliwienie podmiotom przekazania informacji o warunkach podwyższonego dobrostanu utrzymywania zwierząt, a więc niejako wyróżnienie produktów na rynku.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.