Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Kontrole Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie dobrostanu zwierząt

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W związku ze wzrostem w sezonie letnim upadków oraz urazów zwierząt gospodarskich, a także docierającymi sygnałami o potwierdzonych przypadkach niehumanitarnego traktowania zwierząt w zakładach ubojowych, Główny Lekarz Weterynarii polecił wzmożenie nadzoru terenowym organom Inspekcji Weterynaryjnej.

W miesiącach czerwiec-lipiec 2021 r., pracownicy Wojewódzkich Inspektoratów Weterynarii przeprowadzą kontrole doraźne wybranych na podstawie analizy ryzyka 6-10 zakładów w każdym województwie, prowadzących ubój świń lub bydła oraz sprawdzą spełnianie wymagań dobrostanowych zarówno w trakcie przyjęcia zwierząt, ich oszałamiania jak i uboju. Wyniki zarządzonych kontroli oraz podjęte działania następcze będą znane w pierwszej połowie sierpnia br.

Źródło: GIW

Wybierz obszar: Przemysł mięsny Przemysł mleczarski

Autor: Główny Inspektorat Weterynarii

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn