Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W związku ze wzrostem w sezonie letnim upadków oraz urazów zwierząt gospodarskich, a także docierającymi sygnałami o potwierdzonych przypadkach niehumanitarnego traktowania zwierząt w zakładach ubojowych, Główny Lekarz Weterynarii polecił wzmożenie nadzoru terenowym organom Inspekcji Weterynaryjnej.
W miesiącach czerwiec-lipiec 2021 r., pracownicy Wojewódzkich Inspektoratów Weterynarii przeprowadzą kontrole doraźne wybranych na podstawie analizy ryzyka 6-10 zakładów w każdym województwie, prowadzących ubój świń lub bydła oraz sprawdzą spełnianie wymagań dobrostanowych zarówno w trakcie przyjęcia zwierząt, ich oszałamiania jak i uboju. Wyniki zarządzonych kontroli oraz podjęte działania następcze będą znane w pierwszej połowie sierpnia br.
Źródło: GIW
Przeczytaj także
Parlament Europejski przegłosował rezolucję dotyczącą zakazu hodowli klatkowej w Unii Europejskiej. Dokument ten jest efektem inicjatywy obywatelskiej "End the Cage Age" (Koniec Epoki Klatkowej), pod którą podpisało się 1.4 mln Europejczyków
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w I kwartale 2021 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski wyniosła 542 mln EUR i była o 1,7% mniejsza niż w analogicznym okresie 2020 r.
Odpowiadając na wysokie wymagania branży mleczarskiej, związane ze specyfiką produktów mlecznych, ale także potrzebą ochrony środowiska naturalnego, KGL S.A. wprowadził do swojej oferty spełniające najwyższe standardy bezpieczeństwa, zrównoważone opakowania wykonane ze spienionego rPET.