Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Kontrola jakości i bezpieczeństwa opakowania i produktu - aspekty materiałowe, technologiczne i środowiskowe

Kategoria: Opakowania

Zbliża się kolejna edycja Warsztatów i FORUM wiedzy managerskiej FoodFakty Science 4 Business - Jakość i bezpieczeństwo opakowań i produktu zapakowanego. Zapraszamy Państwa już 14 i 15 lutego 2024 do Łodzi, gdzie wraz w Partnerami wydarzenia przygotowaliśmy dla uczestników ponad 20 (45 minutowych) warsztatów. Do wyboru dla uczestników, a warsztaty o takim samym programie odbywają się przez wspomniane dwa dni. Zakres merytoryczny warsztatów jest bardzo szeroki, skierowany do osób zajmujących się bezpieczeństwem i jakością produktu w opakowaniu, ale również bezpośrednio wyborem i kontrolą samego materiału opakowaniowego i podzielone zostały tematycznie na 3 perspektywy:

  1. Kontrola jakości i bezpieczeństwa opakowania i produktu - aspekty materiałowe, technologiczne i środowiskowe
  2. Regulacje i wymagania prawne i zgodność opakowań z wymaganiami rynku i kontrahentów
  3. Recykling, biodegradacja, GOZ - aspekty technologiczne i prawne

Dziś zapraszając serdecznie do udziału prezentujemy Państwu w więcej informacji na temat perspektywy - Kontrola jakości i bezpieczeństwa opakowania i produktu - aspekty materiałowe, technologiczne i środowiskowe - i kilku wybranych warsztatów. Pozostałe w kolejnych postach.

Co Partnerzy przygotowali dla uczestników warsztatów?

⇒ Robert Gogolewski, z firmy CDM, która jest Partnerem Strategicznym warsztatów FoodFakty Science 4 Business poprowadzi warsztat Opakowania elastyczne - Wymogi technologiczne i materiałowe niezbędne do spełnienia warunków bezpieczeństwa, warunków prawnych i zrównoważonego rozwoju. Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzą się, jakie są kluczowe wymogi technologiczne i materiałowe niezbędne do spełnienia standardów bezpieczeństwa, przepisów prawnych oraz norm związanych ze zrównoważonym rozwojem. Poprzez praktyczne studium przypadku, uczestnicy uzyskają głębsze zrozumienie procesu produkcji opakowań elastycznych, co umożliwi poznanie krok po kroku, przed jakimi wyzwaniami stają producenci opakowań elastycznych od momentu złożenia zamówienia do momentu wyprodukowania opakowania.

Dodatkowym warsztatem z ramienia firmy CDM będzie wyjazd na wycieczkę do ich pobliskiego zakładu produkcyjnego. Poznaj świat innowacyjnych opakowań elastycznych. Odkryj tajniki procesu produkcji – plenerowe warsztaty trwające wraz z dojazdem i powrotem ok. 2 h są w programie każdego dnia warsztatów.

Karolina Wołyńska, Sławomir Lesiński, Anita Frydrych, z firmy KGL S.A. poprowadzą warsztat pt. Metody badań i kontroli jakości opakowań i folii sztywnych dla przemysłu spożywczego wytwarzanych zgodnie z zasadami gospodarki o obiegu zamkniętym. W trakcie warsztatów omówią produkty wytwarzane zgodnie z wymaganiami legislacyjnymi (zgodnie z GOZ). Następnie zaprezentują przykłady takich produktów oraz metody ich badań i kontroli jakości.

Zespół naukowców z Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii oraz Instytutu Technologii i Analizy Żywności z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechniki Łódzkiej , gospodarza warsztatów, w składzie: prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn, dr hab. inż. Agnieszka Nowak, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, dr hab. inż., prof. uczelni Małgorzata Piotrowska zaproponował dla uczestników 3 warsztaty:

  1. Opakowanie a szacowanie trwałości mięsa i produktów mięsnych (w tym mięsa ryb), gdzie omówią materiał opakowaniowy a trwałość produktu, wybór mikroorganizmów krytycznych dla trwałości produktu, chemiczne i fizyczne wyróżniki jakości, porównanie metod szacowania okresu przydatności do spożycia.
  2. Opakowanie a szacowanie trwałości świeżych i niskoprzetworzonych owoców i warzyw. Zakres warsztatu obejmuje sposoby pakowania z uwzględnieniem procesów respiracji, sposoby dekontaminacji surowca a wyróżniki organoleptyczne, surowiec a mikroorganizmy krytyczne, porównanie metod szacowania okresu przydatności do spożycia.
  3. Opakowanie a szacowanie trwałości produktów roślinnych. Uwzględniał będzie zagadnienia dotyczące pakowania z uwzględnieniem podatności na psucie (aw), wybór mikroorganizmów krytycznych dla trwałości produktu, porównanie metod szacowania okresu przydatności do spożycia.

Zespół Łódzkiego Instytutu Technologicznego Łukasiewicz: Katarzyna Samsonowska, Alicja Kaszuba, Ewelina Pawłowska oraz Beata Górska przygotowały dla uczestników 2 warsztaty - Sensoryczne bezpieczeństwo opakowań do żywności oraz Środowiskowe znakowanie opakowań.

Szczegółowy program i warunki uczestnictwa - sprawdź! 

 

Wybierz obszar: Opakowania

Autor: FoodFakty Portal

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.