Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Regulacje i wymagania prawne i zgodność opakowań z wymaganiami rynku i kontrahentów

Kategoria: Opakowania

Zbliża się kolejna edycja Warsztatów i FORUM wiedzy managerskiej FoodFakty Science 4 Business - Jakość i bezpieczeństwo opakowań i produktu zapakowanego, do udziału w którym zapraszamy w dn. 14 i 15 lutego 2024 do Łodzi.

Wraz w Partnerami wydarzenia przygotowaliśmy dla uczestników ponad 20 45 minutowych warsztatów do wyboru dla uczestników, warsztaty o tym samym programie odbywają się przez wspomniane dwa dni. Zakres merytoryczny warsztatów jest bardzo szeroki, skierowany do osób zajmujących się bezpieczeństwem i jakością produktu w opakowaniu, ale również bezpośrednio wyborem i kontrolą samego materiału opakowaniowego, a podzielone zostały tematycznie na 3 perspektywy:

  1. Kontrola jakości i bezpieczeństwa opakowania i produktu - aspekty materiałowe, technologiczne i środowiskowe
  2. Regulacje i wymagania prawne i zgodność opakowań z wymaganiami rynku i kontrahentów
  3. Recykling, biodegradacja, GOZ - aspekty technologiczne i prawne

Dziś prezentujemy Państwu w kilku zdaniach więcej na temat perspektywy - Regulacje i wymagania prawne i zgodność opakowań z wymaganiami rynku i kontrahentów - i kilku wybranych warsztatów, kolejne będziemy opisywać w następnych postach.

Czego można się spodziewać? 

⇒ Adam Fotek z firmy J.S. Hamilton poprowadzi warsztat pt. Dlaczego deklaracja zgodności jest kluczowym dokumentem w aspekcie opakowań? Czy wiesz jakie informacje powinna zawierać? Czy potrafisz ją odpowiednio interpretować w oparciu o obowiązujące wymagania prawne? Prelegent przedstawi i wyjaśni szczegółowo zasady akceptacji dokumentów dostarczanych przez producentów/dostawców opakowań w oparciu o przykładowe deklaracje zgodności: tworzywa sztuczne, papier i tektura, metal, szkło, ceramika, inne materiały.

⇒ dr Ioan Paraschiv z firmy knoell poprowadzi 3 warsztaty (w j. angielskim)

Pierwszy - Wymagania regulacyjne dotyczące opakowań do żywności w Polsce. Będzie to przegląd aktualnie obowiązujących polskich przepisów dotyczących opakowań żywności. Kluczowe kroki mające na celu wykazanie zgodności regulacyjnej w Polsce w zakresie opakowań do żywności. Niezbędna dokumentacja regulacyjna, którą należy posiadać w celu wprowadzenia do obrotu opakowań do żywności w Polsce. Oraz przykłady wycofań w Polsce niespełniających wymagań opakowań do żywności.

Drugi warsztat dotyczył będzie wymogów regulacyjnych dotyczący opakowań do żywności w Unii Europejskiej. dr Ioan Paraschiv dokona przeglądu aktualnie obowiązujących przepisów UE dotyczących opakowań do żywności. Przedstawi kluczowe aspekty wykazania zgodności z przepisami UE dotyczącymi opakowań do żywności. Niezbędną dokumentację regulacyjną, którą należy posiadać w celu wprowadzenia do obrotu opakowań do żywności w UE. A także zaprezentuje alerty z RASFF dotyczące opakowań zgłoszone w UE.

Wymóg regulacyjny dotyczący opakowań do żywności na głównych rynkach eksportowych dla polskich firm tj. Wielkiej Brytanii, USA i GCC* - to temat trzeciego warsztatu. Uczestnicy będą mogli poznać przegląd aktualnie obowiązujących przepisów dotyczących opakowań żywności w Wielkiej Brytanii, USA i krajach GCC. A także kluczowe aspekty wykazania zgodności z przepisami w Wielkiej Brytanii, USA i krajach GCC w zakresie opakowań do żywności. Niezbędną dokumentację regulacyjną, którą należy posiadać w celu marketingu opakowań do żywności w Wielkiej Brytanii, USA i krajach GCC. Poznają przykłady wycofania w GCC niezgodnych opakowań do żywności.

* Państwa członkowskie Rady Współpracy Państw Arabskich Zatoki Perskiej (tj. Zjednoczone Emiraty Arabskie (ZEA), Królestwo Bahrajnu, Królestwo Arabii Saudyjskiej, Sułtanat Omanu, Państwo Katar i Państwo Kuwejt).

⇒ W tej perspektywie dr inż. Karolina Wiszumirska z Katedry Jakości Produktów Przemysłowych i Opakowań, Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, reprezentująca także Partnera warsztatów Stowarzyszenie Natureef poprowadzi warsztaty dotyczące greenwashingu w opakowaniach. Jak oznaczyć opakowanie, by nie stosować greenwashingu w komunikacji z konsumentem.

Szczegółowy program i warunki uczestnictwa - sprawdź! 

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania

Autor: FoodFakty Portal

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.