Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Regulacje i wymagania prawne i zgodność opakowań z wymaganiami rynku i kontrahentów

Kategoria: Opakowania

Zbliża się kolejna edycja Warsztatów i FORUM wiedzy managerskiej FoodFakty Science 4 Business - Jakość i bezpieczeństwo opakowań i produktu zapakowanego, do udziału w którym zapraszamy w dn. 14 i 15 lutego 2024 do Łodzi.

Wraz w Partnerami wydarzenia przygotowaliśmy dla uczestników ponad 20 45 minutowych warsztatów do wyboru dla uczestników, warsztaty o tym samym programie odbywają się przez wspomniane dwa dni. Zakres merytoryczny warsztatów jest bardzo szeroki, skierowany do osób zajmujących się bezpieczeństwem i jakością produktu w opakowaniu, ale również bezpośrednio wyborem i kontrolą samego materiału opakowaniowego, a podzielone zostały tematycznie na 3 perspektywy:

  1. Kontrola jakości i bezpieczeństwa opakowania i produktu - aspekty materiałowe, technologiczne i środowiskowe
  2. Regulacje i wymagania prawne i zgodność opakowań z wymaganiami rynku i kontrahentów
  3. Recykling, biodegradacja, GOZ - aspekty technologiczne i prawne

Dziś prezentujemy Państwu w kilku zdaniach więcej na temat perspektywy - Regulacje i wymagania prawne i zgodność opakowań z wymaganiami rynku i kontrahentów - i kilku wybranych warsztatów, kolejne będziemy opisywać w następnych postach.

Czego można się spodziewać? 

⇒ Adam Fotek z firmy J.S. Hamilton poprowadzi warsztat pt. Dlaczego deklaracja zgodności jest kluczowym dokumentem w aspekcie opakowań? Czy wiesz jakie informacje powinna zawierać? Czy potrafisz ją odpowiednio interpretować w oparciu o obowiązujące wymagania prawne? Prelegent przedstawi i wyjaśni szczegółowo zasady akceptacji dokumentów dostarczanych przez producentów/dostawców opakowań w oparciu o przykładowe deklaracje zgodności: tworzywa sztuczne, papier i tektura, metal, szkło, ceramika, inne materiały.

⇒ dr Ioan Paraschiv z firmy knoell poprowadzi 3 warsztaty (w j. angielskim)

Pierwszy - Wymagania regulacyjne dotyczące opakowań do żywności w Polsce. Będzie to przegląd aktualnie obowiązujących polskich przepisów dotyczących opakowań żywności. Kluczowe kroki mające na celu wykazanie zgodności regulacyjnej w Polsce w zakresie opakowań do żywności. Niezbędna dokumentacja regulacyjna, którą należy posiadać w celu wprowadzenia do obrotu opakowań do żywności w Polsce. Oraz przykłady wycofań w Polsce niespełniających wymagań opakowań do żywności.

Drugi warsztat dotyczył będzie wymogów regulacyjnych dotyczący opakowań do żywności w Unii Europejskiej. dr Ioan Paraschiv dokona przeglądu aktualnie obowiązujących przepisów UE dotyczących opakowań do żywności. Przedstawi kluczowe aspekty wykazania zgodności z przepisami UE dotyczącymi opakowań do żywności. Niezbędną dokumentację regulacyjną, którą należy posiadać w celu wprowadzenia do obrotu opakowań do żywności w UE. A także zaprezentuje alerty z RASFF dotyczące opakowań zgłoszone w UE.

Wymóg regulacyjny dotyczący opakowań do żywności na głównych rynkach eksportowych dla polskich firm tj. Wielkiej Brytanii, USA i GCC* - to temat trzeciego warsztatu. Uczestnicy będą mogli poznać przegląd aktualnie obowiązujących przepisów dotyczących opakowań żywności w Wielkiej Brytanii, USA i krajach GCC. A także kluczowe aspekty wykazania zgodności z przepisami w Wielkiej Brytanii, USA i krajach GCC w zakresie opakowań do żywności. Niezbędną dokumentację regulacyjną, którą należy posiadać w celu marketingu opakowań do żywności w Wielkiej Brytanii, USA i krajach GCC. Poznają przykłady wycofania w GCC niezgodnych opakowań do żywności.

* Państwa członkowskie Rady Współpracy Państw Arabskich Zatoki Perskiej (tj. Zjednoczone Emiraty Arabskie (ZEA), Królestwo Bahrajnu, Królestwo Arabii Saudyjskiej, Sułtanat Omanu, Państwo Katar i Państwo Kuwejt).

⇒ W tej perspektywie dr inż. Karolina Wiszumirska z Katedry Jakości Produktów Przemysłowych i Opakowań, Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, reprezentująca także Partnera warsztatów Stowarzyszenie Natureef poprowadzi warsztaty dotyczące greenwashingu w opakowaniach. Jak oznaczyć opakowanie, by nie stosować greenwashingu w komunikacji z konsumentem.

Szczegółowy program i warunki uczestnictwa - sprawdź! 

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Opakowania

Autor: FoodFakty Portal

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.