Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zbliża się kolejna edycja Warsztatów i FORUM wiedzy managerskiej FoodFakty Science 4 Business - Jakość i bezpieczeństwo opakowań i produktu zapakowanego, do udziału w którym zapraszamy w dn. 14 i 15 lutego 2024 do Łodzi.
Wraz w Partnerami wydarzenia przygotowaliśmy dla uczestników ponad 20 45 minutowych warsztatów do wyboru dla uczestników, warsztaty o tym samym programie odbywają się przez wspomniane dwa dni. Zakres merytoryczny warsztatów jest bardzo szeroki, skierowany do osób zajmujących się bezpieczeństwem i jakością produktu w opakowaniu, ale również bezpośrednio wyborem i kontrolą samego materiału opakowaniowego, a podzielone zostały tematycznie na 3 perspektywy:
Dziś prezentujemy Państwu w kilku zdaniach więcej na temat perspektywy - Regulacje i wymagania prawne i zgodność opakowań z wymaganiami rynku i kontrahentów - i kilku wybranych warsztatów, kolejne będziemy opisywać w następnych postach.
Czego można się spodziewać?
⇒ Adam Fotek z firmy J.S. Hamilton poprowadzi warsztat pt. Dlaczego deklaracja zgodności jest kluczowym dokumentem w aspekcie opakowań? Czy wiesz jakie informacje powinna zawierać? Czy potrafisz ją odpowiednio interpretować w oparciu o obowiązujące wymagania prawne? Prelegent przedstawi i wyjaśni szczegółowo zasady akceptacji dokumentów dostarczanych przez producentów/dostawców opakowań w oparciu o przykładowe deklaracje zgodności: tworzywa sztuczne, papier i tektura, metal, szkło, ceramika, inne materiały.
⇒ dr Ioan Paraschiv z firmy knoell poprowadzi 3 warsztaty (w j. angielskim)
Pierwszy - Wymagania regulacyjne dotyczące opakowań do żywności w Polsce. Będzie to przegląd aktualnie obowiązujących polskich przepisów dotyczących opakowań żywności. Kluczowe kroki mające na celu wykazanie zgodności regulacyjnej w Polsce w zakresie opakowań do żywności. Niezbędna dokumentacja regulacyjna, którą należy posiadać w celu wprowadzenia do obrotu opakowań do żywności w Polsce. Oraz przykłady wycofań w Polsce niespełniających wymagań opakowań do żywności.
Drugi warsztat dotyczył będzie wymogów regulacyjnych dotyczący opakowań do żywności w Unii Europejskiej. dr Ioan Paraschiv dokona przeglądu aktualnie obowiązujących przepisów UE dotyczących opakowań do żywności. Przedstawi kluczowe aspekty wykazania zgodności z przepisami UE dotyczącymi opakowań do żywności. Niezbędną dokumentację regulacyjną, którą należy posiadać w celu wprowadzenia do obrotu opakowań do żywności w UE. A także zaprezentuje alerty z RASFF dotyczące opakowań zgłoszone w UE.
Wymóg regulacyjny dotyczący opakowań do żywności na głównych rynkach eksportowych dla polskich firm tj. Wielkiej Brytanii, USA i GCC* - to temat trzeciego warsztatu. Uczestnicy będą mogli poznać przegląd aktualnie obowiązujących przepisów dotyczących opakowań żywności w Wielkiej Brytanii, USA i krajach GCC. A także kluczowe aspekty wykazania zgodności z przepisami w Wielkiej Brytanii, USA i krajach GCC w zakresie opakowań do żywności. Niezbędną dokumentację regulacyjną, którą należy posiadać w celu marketingu opakowań do żywności w Wielkiej Brytanii, USA i krajach GCC. Poznają przykłady wycofania w GCC niezgodnych opakowań do żywności.
* Państwa członkowskie Rady Współpracy Państw Arabskich Zatoki Perskiej (tj. Zjednoczone Emiraty Arabskie (ZEA), Królestwo Bahrajnu, Królestwo Arabii Saudyjskiej, Sułtanat Omanu, Państwo Katar i Państwo Kuwejt).
⇒ W tej perspektywie dr inż. Karolina Wiszumirska z Katedry Jakości Produktów Przemysłowych i Opakowań, Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, reprezentująca także Partnera warsztatów Stowarzyszenie Natureef poprowadzi warsztaty dotyczące greenwashingu w opakowaniach. Jak oznaczyć opakowanie, by nie stosować greenwashingu w komunikacji z konsumentem.
Przeczytaj także
Niebawem kolejna edycja Warsztatów i FORUM wiedzy managerskiej FoodFakty Science 4 Business - Jakość i bezpieczeństwo opakowań i produktu zapakowanego. Prezentujemy dziś Państwu Perspektywę - Recykling, biodegradacja, GOZ - aspekty technologiczne i prawne. Co prelegenci przygotowali dla uczestników?
Kolejna edycja Warsztatów i FORUM wiedzy managerskiej FoodFakty Science 4 Business - Jakość i bezpieczeństwo opakowań i produktu zapakowanego już w lutym. Prezentujemy dziś Państwu Perspektywę - Kontrola jakości i bezpieczeństwa opakowania i produktu - aspekty materiałowe, technologiczne i środowiskowe. Zapraszamy do zapoznania się szczegółowymi opisami warsztatów!