Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Recykling, biodegradacja, GOZ - aspekty technologiczne i prawne

Kategoria: Opakowania

Kolejna edycja Warsztatów i FORUM wiedzy managerskiej FoodFakty Science 4 Business - Jakość i bezpieczeństwo opakowań i produktu zapakowanego już 14 i 15 lutego 2024 do Łodzi. Wraz w Partnerami wydarzenia przygotowaliśmy dla uczestników ponad 20 (45 minutowych) warsztatów, do wyboru dla uczestników, a warsztaty o tym samym programie odbywają się przez wspomniane dwa dni. Zakres merytoryczny warsztatów jest bardzo szeroki, skierowany do osób zajmujących się bezpieczeństwem i jakością produktu w opakowaniu, ale również bezpośrednio wyborem i kontrolą samego materiału opakowaniowego i podzielone zostały tematycznie na 3 perspektywy:

  1. Kontrola jakości i bezpieczeństwa opakowania i produktu - aspekty materiałowe, technologiczne i środowiskowe
  2. Regulacje i wymagania prawne i zgodność opakowań z wymaganiami rynku i kontrahentów
  3. Recykling, biodegradacja, GOZ - aspekty technologiczne i prawne

Dziś zapraszając serdecznie do udziału prezentujemy Państwu w więcej informacji na temat perspektywy - Recykling, biodegradacja, GOZ - aspekty technologiczne i prawne - i kilku wybranych warsztatów. Pozostałe opisano we wcześniejszych postach.

Co prelegenci przygotowali dla uczestników?

⇒ Adam Fotek z firmy J.S. Hamilton Odczaruje recykling opakowań. Kiedy można stosować dodatek recyklatu do produkcji opakowań do bezpośredniego kontaktu z żywnością? Ekoprojektowanie w dobie obecnych trendów. Podczas warsztatów będzie mówił o obowiązkach jakie musi spełnić producent recyklatu, aby móc go dopuścić do kontaktu z żywnością. Jakie wymagania w tym zakresie ma Komisja Europejska. Co można zrobić, aby poprawić przydatność opakowania do recyklingu.

Piotr Krassowski, Robert Brania, Bartosz Graczyk, z Avery Dennison w dwóch warsztatach będą mówić o Miejscu Etykiety w Gospodarce Obiegu Zamkniętego. Jakie wyzwania stoją przed etykietą w obliczu recyklingu opakowań? Czym jest etykieta na opakowaniu, jakie ma zadanie w odniesieniu do regulacji prawnych i jak sobie z nią "radzić", by zamykać obieg opakowań.

Jeden z warsztatów poświęcony będzie rozwiązaniom etykietowym na opakowaniach kartonowych oraz szklanych, w drugim natomiast prowadzący skupią się na tworzywach sztucznych.

dr hab. inż. Anna Masek, prof. PŁ, z Wydziału Chemicznego PŁ poprowadzi dwa warsztaty: Opakowania przyszłości - ekologiczne, inteligentne oraz interaktywne innowacje materiałowe/polimerowe oraz Analiza chemiczna właściwości polimerowych materiałów opakowaniowych wraz z kontrolą ich czasu degradacji.

Biodegradacja - nowy trend czy przyszłość opakowań? – na to pytanie wraz z uczestnikami szukać odpowiedzi będzie dr inż. Jagoda Jóźwik-Pruska, Łukasiewicz Łódzki Instytut Technologiczny.

Opakowania z tworzyw sztucznych – trudne pytania, łatwe odpowiedzi? Anna Kozera-Szałkowska, Plastics Europe.

Jak zapewnić konsumentom bardziej zrównoważone opakowania? Skąd wziąć recyklat do ich produkcji? Jaką rolę w drodze do celów cyrkularności odgrywają procesy recyklingu (w tym recykling chemiczny) i biotworzywa? Dlaczego potrzebujemy opakowań z tworzyw sztucznych do skutecznej realizacji celów w zakresie zrównoważonego rozwoju (SDG), gospodarki obiegu zamkniętego i redukcji emisji? Podczas warsztatu w możliwie najprostszy i praktyczny sposób odpowie na te trudne, ale niezbędne do postawienia pytania.

⇒ Dorota Żmudzińska, z Polskiego Paktu Plastikowego poprowadzi warsztat - Poszukiwanie innowacji u źródła w opakowaniach. Podczas warsztatu uczestnicy będę mieli okazję zapoznać się z koncepcją innowacji u źródła w opakowaniach. Część teoretyczna warsztatu oparta będzie na szeregu przykładów opakowań i produktów z Polski i świata, z kolei podczas kreatywnej części praktycznej uczestnicy samodzielnie poszukiwać będą nowych ścieżek innowacji dla wybranego produktu.

Szczegółowy program i warunki uczestnictwa - sprawdź! 

 

Wybierz temat: Opakowania

Autor: FoodFakty Portal

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.