Kontrola sprzedaży „okazjonalnej”
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości produktów oferowanych w lokalach gastronomicznych otwieranych sezonowo w miejscowościach turystycznych oraz w punktach sprzedaży oferujących wyroby regionalne.
Skontrolowano 37 podmiotów (25 lokali gastronomicznych i 12 punktów sprzedaży detalicznej), z czego w 70,3% stwierdzono nieprawidłowości. Sprawdzono jakość handlową (głównie oznakowanie) m.in.: serów (w tym oznakowanych jako „oscypki”), miodów, lodów i dań gotowych.
Cechy jakościowe
Oceną organoleptyczną objęto 4 partie produktów, a parametry fizykochemiczne sprawdzono w 1 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Znakowanie
Zweryfikowano poprawność oznakowania 101 partii, z czego 62 zakwestionowano (61,4%). Nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- Braku obowiązkowych informacji (pełnej nazwy produktu, wykazu składników, producenta) dla produktów oferowanych do sprzedaży luzem (w tym w lokalach gastronomicznych).
- Stosowania nazwy nieadekwatnej do składu produktu („waniliowo-czekoladowe” dla lodów zawierających jedynie aromaty i kakao, „lemoniada” dla napoju zawierającego tylko aromat i kwas cytrynowy).
- Podania nazwy miodu niezgodnie z obowiązującymi przepisami.
- Bezprawnego stosowania nazwy „oscypek” lub logo Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
- Umieszczenia w oznakowaniu wyrobów cukierniczych informacji (słownych i graficznych) sugerujących, że pochodzą z konkretnej miejscowości, podczas gdy były w niej tylko konfekcjonowane, a ich produkcja odbywała się w innej miejscowości.
- Niewłaściwego podawania wykazu składników (np. nieuwzględnienia w nim wszystkich składników, w tym wchodzących w skład składnika złożonego).
- Podawania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości.
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Dodatkowo w punkatch gastronomicznych kontrolą objęto 17 partii materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością pod kątem poprawności użytkowania oraz posiadanej dokumentacji. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
15.11.2022
Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw w 2022 r. – cz. 2
IHARS przeprowadziła kolejną kontrolę świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 113 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji, w których sprawdzono 552 partie.
-
03.11.2022
Jakość handlowa mięsa i jego przetworów w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa i jego przetworów (parówek i innych kiełbas). Kontrolą objęto łącznie 155 podmiotów, w tym 81 producentów i 74 sklepy.
-
28.05.2021
Jakość handlowa przetworów mlecznych i znakowanie wyrobów mlekopodobnych
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów mlecznych i znakowania wyrobów mlekopodobnych. Objęto nią 144 podmioty (70 producentów i 74 sklepy).