Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kontrola sprzedaży „okazjonalnej”

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości produktów oferowanych w lokalach gastronomicznych otwieranych sezonowo w miejscowościach turystycznych oraz w punktach sprzedaży oferujących wyroby regionalne.

Skontrolowano 37 podmiotów (25 lokali gastronomicznych i 12 punktów sprzedaży detalicznej), z czego w 70,3% stwierdzono nieprawidłowości. Sprawdzono jakość handlową (głównie oznakowanie) m.in.: serów (w tym oznakowanych jako „oscypki”), miodów, lodów i dań gotowych.

Cechy jakościowe
Oceną organoleptyczną objęto 4 partie produktów, a parametry fizykochemiczne sprawdzono w 1 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości. 

Znakowanie
Zweryfikowano poprawność oznakowania 101 partii, z czego 62 zakwestionowano (61,4%). Nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • Braku obowiązkowych informacji (pełnej nazwy produktu, wykazu składników, producenta) dla produktów oferowanych do sprzedaży luzem (w tym w lokalach gastronomicznych).
  • Stosowania nazwy nieadekwatnej do składu produktu („waniliowo-czekoladowe” dla lodów zawierających jedynie aromaty i kakao, „lemoniada” dla napoju zawierającego tylko aromat i kwas cytrynowy).
  • Podania nazwy miodu niezgodnie z obowiązującymi przepisami. 
  • Bezprawnego stosowania nazwy „oscypek” lub logo Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
  • Umieszczenia w oznakowaniu wyrobów cukierniczych informacji (słownych i graficznych) sugerujących, że pochodzą z konkretnej miejscowości, podczas gdy były w niej tylko konfekcjonowane, a ich produkcja odbywała się w innej miejscowości.
  • Niewłaściwego podawania wykazu składników (np. nieuwzględnienia w nim wszystkich składników, w tym wchodzących w skład składnika złożonego).
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości.

Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Dodatkowo w punkatch gastronomicznych kontrolą objęto 17 partii materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością pod kątem poprawności użytkowania oraz posiadanej dokumentacji. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.