Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości produktów oferowanych w lokalach gastronomicznych otwieranych sezonowo w miejscowościach turystycznych oraz w punktach sprzedaży oferujących wyroby regionalne.
Skontrolowano 37 podmiotów (25 lokali gastronomicznych i 12 punktów sprzedaży detalicznej), z czego w 70,3% stwierdzono nieprawidłowości. Sprawdzono jakość handlową (głównie oznakowanie) m.in.: serów (w tym oznakowanych jako „oscypki”), miodów, lodów i dań gotowych.
Cechy jakościowe
Oceną organoleptyczną objęto 4 partie produktów, a parametry fizykochemiczne sprawdzono w 1 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Znakowanie
Zweryfikowano poprawność oznakowania 101 partii, z czego 62 zakwestionowano (61,4%). Nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Dodatkowo w punkatch gastronomicznych kontrolą objęto 17 partii materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością pod kątem poprawności użytkowania oraz posiadanej dokumentacji. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
IHARS przeprowadziła kolejną kontrolę świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 113 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji, w których sprawdzono 552 partie.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa i jego przetworów (parówek i innych kiełbas). Kontrolą objęto łącznie 155 podmiotów, w tym 81 producentów i 74 sklepy.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów mlecznych i znakowania wyrobów mlekopodobnych. Objęto nią 144 podmioty (70 producentów i 74 sklepy).