Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kryzysy, wyzwania, rozwiązania. POLAGRA w centrum branży

Kategoria: Biznes

Tysiące zwiedzających, setki rozmów biznesowych, dziesiątki gości w prelekcjach i panelach dyskusyjnych, do tego konkursy, pokazy i warsztaty oraz – tradycyjne Złote Medale Grupy MTP – wyróżniające najlepsze produkty. Po trudnych latach, tegoroczna POLAGRA odzyskała dawny blask. To nie koniec dobrych wiadomości. W przyszłym roku targi czeka poważna zmiana.

Przez trzy dni, 26–28 września 2022 r., Międzynarodowe Targi Poznańskie zmieniły się w centrum branży spożywczej i sektora HoReCa. Czego poszukiwali zwiedzający? Przede wszystkim optymalnych rozwiązań, urządzeń i produktów, które pozwalają rozwijać działalność, ale też przetrwać trudne czasy.

Kryzys u bram

– Sprawdza nam się stare chińskie przekleństwo: obyś żył w ciekawych czasach. Jedni w obliczu kryzysu mogą się załamać, inni dostrzegą w nim szansę. Polagra jest po to, by przedsiębiorcy znaleźli nowe rozwiązania i wyszli z kryzysu silniejsi. Wtedy za kilka lat staniemy się bardziej efektywni i będziemy odnosić sukcesy – mówił na otwarciu targów POLAGRA prezes zarządu Grupy MTP Tomasz Kobierski.

W ostatnich miesiącach słowo „kryzys” pojawia się w kontekście branży spożywczej nad wyraz często. Jak mówił, właśnie dlatego spotykamy się na targach, żeby się poznać i wspólnie poszukiwać rozwiązań, również technologicznych.

Stała i pewna jakość

Te rozwiązania i technologie oferowało ponad 140 wystawców, których stoiska zostały zlokalizowane w strefach Food, Foodtech i Horeca. To na nich prezentowali setki narzędzi, maszyn i technologii. To na nich rozmawiali ze swoimi aktualnymi i potencjalnymi klientami.

Kilkadziesiąt produktów zostało – tradycyjnie już – nagrodzonych Złotym Medalem Grupy MTP. Sąd Konkursowy zdecydował o przyznaniu 21 medali dla produktów prezentowanych w Salonie Food oraz dziewięciu w Salonie Foodtech. Przyznano również dodatkowy Złoty Medal Potwierdzona Jakość.

Swojego wyboru dokonali też konsumenci. Laureatów konkursu Złoty Medal Wybór Konsumentów poznaliśmy pierwszego dnia POLAGRY, a przedstawiciele zwycięzców odebrali na scenie statuetki i dyplomy.

Symbolem jakości produktów spożywczych pomagającym konsumentom w dokonaniu wyboru jest też znak „Poznaj Dobrą Żywność”, nadawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uroczyste wręczenie odbyło się pierwszego dnia targów POLAGRA.

W gali zorganizowanej przez resort rolnictwa uczestniczyli przedstawiciele zarządu Grupy MTP oraz – w roli gospodarza – sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rafał Romanowski. Wiceminister gościł na POLAGRZE w sumie dwa dni. Brał m.in. udział w ceremonii otwarcia, poprzedzonej konferencją prasową. Ta objęła tematykę systemu produkcji polskiej żywności, który należy do najnowocześniejszych w Europie. Jak zwrócili uwagę jej uczestnicy, przez lata Polska bardzo dobrze wykorzystała możliwości rozwoju, choćby te wynikające z członkostwa w Unii Europejskiej.

W poszukiwaniu rozwiązań

Wiceminister otworzył też – razem z przedstawicielami zarządu Grupy MTP – kongres Polagra Export Meeting, na którym poruszono zagadnienia eksportu polskie żywności na rynki zagraniczne.

Wraz z prezesem Tomaszem Kobierskim i ekspertami zaproszonymi przez Związek Polskie Mięso był też gościem konferencji „Fuel for Life”. Jej tematyka objęła m.in. ograniczenia, bariery w hodowli i eksporcie mięsa oraz rozwiązania skrojone na trudne czasy.

Nic dziwnego, że konferencja „Branża spożywcza. Strategie na trudne i niepewne czasy” organizowana – po raz pierwszy na targach POLAGRA – przez redakcję Wiadomości Handlowych również przyciągnęła liczną publiczność. Producenci żywności, przedstawiciele organizacji branży spożywczej i sektora mlecznego rozmawiali na niej o możliwych scenariuszach na kolejne miesiące i sposobach radzenia sobie w dobie wojny, kryzysu energetycznego i surowcowego.

Nowością była debata i prelekcje dotyczące systemu kaucyjnego i rozszerzonej odpowiedzialności producentów. Ten temat poruszono też podczas eksperckiego, prawniczego szkolenia obejmującego zagadnienia znakowania opakowań. Wydarzenie  również cieszyło się sporą popularnością wśród zwiedzających.

Mistrzowie (nie tylko) kuchni

Po trzech latach przerwy wrócił finał Kulinarnego Pucharu Polski. Właścicieli restauracji, lokali gastronomicznych, lodziarni, cukierni i pracowników sektora HoReCa nagrodzono na scenie POLAGRY podczas wręczenia nagród w ogólnopolskim plebiscycie „Mistrzowie Smaku” organizowanym przez Polska Press Grupa. Szefowie kuchni przez trzy dni uczestniczyli w warsztatach Chefs Academy, a wszyscy chętni mogli przyjrzeć się pokazowi gotowania w wykonaniu Wojciecha Harapkiewicza i Joanny Brodzik.

Dwanaścioro uczestników przez dwa dni rywalizowało w Ogólnopolskim Konkursie dla Piekarzy Master Baker, a piekarze dzieli się swoją wiedzą również podczas Forum Piekarskiego Zdrowe Pieczywo.

Zmiany, zmiany, zmiany…

Prace na przyszłoroczną edycją targów POLAGRA już się zaczęły. Zapowiadają się w niej istotne zmiany. Przede wszystkim nastąpi silny zwrot w stronę żywności ekologicznej i organicznej. – Mamy świadomość nadal rosnącego potencjału tego segmentu rynku spożywczego i wiemy, jak go wykorzystać – zapowiada Dariusz Wawrzyniak, dyrektor grupy produktów Grupy MTP. – Nie zapominamy oczywiście o naszych tegorocznych wystawcach i zwiedzających. Rozmowy z nimi podczas tegorocznej POLAGRY były bardzo pouczające, a przede wszystkim owocne. Już dziś zapraszamy ich, potencjalnych klientów i wszystkich zwiedzających na wrzesień 2023 – podsumowuje.

Zmiana numer dwa ma charakter organizacyjny, ale przyniesie też korzyści dla potencjalnych wystawców. Przyszłoroczną POLAGRĘ zaplanowano na 27–29 września. Odbędzie się więc w środę, czwartek i piątek. Ostatni dzień będzie jednocześnie pierwszym Smaków Regionów.

Więcej informacji: www.polagra.pl.

Wybierz temat: Kongresy i Targi

Autor: Grupa MTP

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.