Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy kucharzy zastąpią roboty?

Kategoria: Procesy i Technologie

Złożone procesy fizjologiczne

Odczuwanie smaku w przypadku człowieka jest złożonym procesem, który ukształtowały miliony lat ewolucji. Wygląd, zapach, tekstura i temperatura pożywienia determinuje sposób, w jaki postrzegamy jego smak. Po spożyciu pokarmu ślina wytwarzana w trakcie przeżuwania pomaga w przenoszeniu związków chemicznych zawartych w żywności do kubków smakowych, zlokalizowanych przede wszystkim na języku. Następnie zaś bodźce odbierane przez receptory w kubkach smakowych przekazywane są do mózgu – to tam powstaje ostateczna interpretacja sygnałów z organizmu i na jej podstawie decydujemy czy dany produkt jest dla nas smaczny czy nie.

Robot-kucharz zamiast człowieka?

Kiedy przeżuwamy pokarm odczuwamy zmiany w jego teksturze i smaku. Przykładowo ugryzienie świeżego pomidora powoduje uwolnienie zawartych w nim soków, a w trakcie żucia wytwarzana jest ślina oraz enzymy trawienne, które wpływają na percepcję smaku. Biorąc pod uwagę procesy zachodzące w ludzkim organizmie zespół naukowców z brytyjskiego Uniwersytetu w Cambridge pod kierunkiem polskiego naukowca, Grzegorza Sochackiego, stworzył robota-kucharza, który jest w stanie oceniać smak potraw. Na podstawie instrukcji i komentarzy zawodowych degustatorów maszyna „nauczyła się” już przygotowywać omlety.

„Mapy smaku” poszczególnych potraw

Opracowany przez naukowców robot-kucharz „spróbował” dziewięciu odmian jajecznicy z pomidorami na trzech etapach przeżuwania i opracował „mapy smaku” różnych potraw. Badacze „wytrenowali” maszynę tak, by była w stanie ocenić na ile słony jest dany posiłek – podobnie, jak odczuwane byłoby to przez człowieka. Robot nie przeżuwa pokarmu, ani nie wytwarza śliny, posiada jednak zdolność odtwarzania poszczególnych faz rozdrabniania i zwilżania kęsa pokarmowego, które następują w ludzkiej jamie ustnej.

Potencjał dla przemysłu

Twórcy robota doszli do wniosku, że zastosowanie „map smaku” znacząco poprawiło zdolność maszyny do szybkiej i precyzyjnej oceny na ile słony jest dany posiłek. Rezultaty badań naukowców z Cambridge są istotne z punktu widzenia przemysłowego i mogą okazać się przydatne w procesach automatycznej i półautomatycznej produkcji żywności.

Źródła:

  1. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/frobt.2022.886074/full
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/44165/robot-que-prueba-lo-que-cocina-para-ver-si-esta-en-su-punto?fbclid=IwAR2dPteXI6YqBnPBuFPfB2ZdZJORaV-5wtVOn3r6OUt8QS0uDjOsriZT4f4

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.