Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu pn. Łyżka kuchenna
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Łyżka kuchenna VALDINOX Mistrz w kuchni
Numer partii: KZ/21/052
Kod kreskowy: 5907508180836
Dystrybutor: ALTOM Sp. z o.o. Sp. K., ul. Franklina Roosevelta 116A , 62-200 Gniezno
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Altom sp. z o.o. sp. k niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęła procedurę wycofania z obrotu przedmiotowych produktów i zobowiązała się do przyjęcia ewentualnych zwrotów oraz ich utylizację.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu handlowego.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
03.08.2023
Wysoki poziom akryloamidu w określonych partiach płatków żytnich
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w płatkach wymienionych w ostrzeżeniu. Produkty te mogą stanowić podwyższone ryzyko dla zdrowia konsumenta.
-
28.07.2023
Wysoki poziom alkaloidów pirolizydynowych w określonej partii herbatki ziołowej Melisa
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w przedmiotowym produkcie.
-
26.07.2023
Wysoki poziom akryloamidu w partii chipsów - enerBio Chipsy warzywne 75 g
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych.