Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wysoki poziom akryloamidu w określonych partiach płatków żytnich

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w płatkach wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić podwyższone ryzyko dla zdrowia konsumenta.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt: Płatki żytnie, Lubella, 500 g

Data minimalnej trwałości / Numer partii: 25.11.2023 L211253LG

Data minimalnej trwałości / Numer partii: 26.11.2023 L211263LG

Producent: MW Food Sp. z o.o., ul. Chopina 10, 34-100 Wadowice

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent podjął decyzję o wycofaniu z obrotu handlowego przedmiotowego produktu. Wszyscy odbiorcy zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji i konieczności wycofania wskazanych partii.

Jednocześnie producent podkreśla, że „akryloamid powstaje podczas obróbki termicznej i jest spożywany codziennie przez ludzi na całym świecie. Dla akryloamidu nie ustanowiono dotychczas najwyższych dopuszczalnych poziomów”.

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.