Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Napoje energetyczne wciąż zyskują na popularności. Z roku na rok pijemy ich coraz więcej, bo jest to łatwy sposób zwalczania objawów zmęczenia. Czy jednak są one bezpieczne?
Amerykańska Agencja Żywności i Leków uznała kofeinę w dawkach do 400 mg, za bezpieczną dla zdrowia. Jednak w napojach energetycznych, kofeina często nie jest jedynym składnikiem o właściwościach pobudzających.
W Kalifornii przeprowadzono badania wpływu „energy drink’ów” na organizm człowieka. W badaniu wzięło udział 18 młodych osó. Uczestników losowo podzielono na dwie grupy. Pierwszej grupie podano 32 uncje (ok. 940 ml) dostępnego handlowo napoju energetycznego, który w swoim składzie zawierał 108 g cukru, 320 mg kofeiny i inne związki. Drugiej grupie podano taką samą ilość napoju kontrolnego na bazie wody gazowanej, zawierającego 320 mg kofeiny, 40 ml soku z limonki i 140 ml syropu wiśniowego.
Naukowcy zbadali elektryczną aktywność serca uczestników, wykorzystując elektrokardiografie (EKG). Przeprowadzono również pomiar ciśnienia krwi, na początku badania oraz po 1, 2, 4, 6 i 24 h od spożycia napoju.
Na podstawie elektrokardiogramu, stwierdzono, że w porównaniu do osób spożywających napój kontrolny, u osób, którym podano handlowy napój energetyczny, czas odstępu QT uległ skróceniu o 10 milisekund w ciągu 2 godzin.
Odstęp QT to pomiar czasu, w którym następuje repolaryzacja komór serca lub przygotowanie serca do ponownego uderzenia. Jest to pauza pomiędzy kolejnymi impulsami elektrycznymi, które generują uderzenia serca. Jeśli ten przedział czasowy, mierzony w milisekundach, jest zbyt krótki lub zbyt długi, może powodować, że serce będzie biło w sposób odbiegający od normy. Powstaje wówczas arytmia, która może zagrażać życiu.
Biorąc pod uwagę fakt, że obecnie na rynku dostępne są leki, które poprawiają czas odstępu QT jedynie o 6 milisekund i na ich etykietach umieszczane są wyraźne ostrzeżenia, 10 milisekundowa różnica wywołana spożyciem napojów energetycznych, jest bardzo duża.
Zarówno napój kontrolny, jak i handlowy napój energetyczny spowodowały podobny wzrost skurczowego ciśnienia krwi. Jednak w grupie osób spożywających napój kontrolny, ciśnienie skurczowe po sześciu godzinach, prawie wróciło do pierwotnych wyników. Natomiast u osób spożywających napój handlowy, ciśnienie po sześciu godzinach wciąż było łagodnie podniesione. To sugeruje, że składniki inne niż kofeina, mogą wywoływać pewne zmiany ciśnienia. Jednak wniosek ten, wymaga badań w celu potwierdzenia.
Na podstawie wyników badań, przeprowadzonych z udziałem młodych i zdrowych dorosłych osób, zaleca się, aby osoby z podwyższonym ciśnieniem krwi, czy innymi problemami ze zdrowiem, unikały spożywania napojów energetycznych, aż do czasu, gdy ich wpływ na serce zostanie dokładnie zbadany.
Żródła:
American Heart Association; Energy drinks linked to more heart, blood pressure changes than caffeinated drinks alone
Przeczytaj także
Fusy są odpadem (45%) powstającym podczas przygotowywania kawy oraz produkcji kawy instant. Obecne doniesienia z rynku podają, że mogą zostać one wykorzystane w kilku gałęziach przemysłu...