Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Napoje energetyczne, a zdrowie

Kategoria: Składniki Żywności

Napoje energetyczne wciąż zyskują na popularności. Z roku na rok pijemy ich coraz więcej, bo jest to łatwy sposób zwalczania objawów zmęczenia. Czy jednak są one bezpieczne?

Amerykańska Agencja Żywności i Leków uznała kofeinę w dawkach do 400 mg, za bezpieczną dla zdrowia. Jednak w napojach energetycznych, kofeina często nie jest jedynym składnikiem o właściwościach pobudzających.

W Kalifornii przeprowadzono badania wpływu „energy drink’ów” na organizm człowieka. W badaniu wzięło udział 18 młodych osó. Uczestników losowo podzielono na dwie grupy. Pierwszej grupie podano 32 uncje (ok. 940 ml) dostępnego handlowo napoju energetycznego, który w swoim składzie zawierał 108 g cukru, 320 mg kofeiny i inne związki. Drugiej grupie podano taką samą ilość napoju kontrolnego na bazie wody gazowanej, zawierającego 320 mg kofeiny, 40 ml soku z limonki i 140 ml syropu wiśniowego.

Naukowcy zbadali elektryczną aktywność serca uczestników, wykorzystując elektrokardiografie (EKG). Przeprowadzono również pomiar ciśnienia krwi, na początku badania oraz po 1, 2, 4, 6 i 24 h od spożycia napoju.

Na podstawie elektrokardiogramu, stwierdzono, że w porównaniu do osób spożywających napój kontrolny, u osób, którym podano handlowy napój energetyczny, czas odstępu QT uległ skróceniu o 10 milisekund w ciągu 2 godzin.

Odstęp QT to pomiar czasu, w którym następuje repolaryzacja komór serca lub przygotowanie serca do ponownego uderzenia. Jest to pauza pomiędzy kolejnymi impulsami elektrycznymi, które generują uderzenia serca. Jeśli ten przedział czasowy, mierzony w milisekundach, jest zbyt krótki lub zbyt długi, może powodować, że serce będzie biło w sposób odbiegający od normy. Powstaje wówczas arytmia, która może zagrażać życiu.

Biorąc pod uwagę fakt, że obecnie na rynku dostępne są leki, które poprawiają czas odstępu QT jedynie o 6 milisekund i na ich etykietach umieszczane są wyraźne ostrzeżenia, 10 milisekundowa różnica wywołana spożyciem napojów energetycznych, jest bardzo duża.

Zarówno napój kontrolny, jak i handlowy napój energetyczny spowodowały podobny wzrost skurczowego ciśnienia krwi. Jednak w grupie osób spożywających napój kontrolny, ciśnienie skurczowe po sześciu godzinach, prawie wróciło do pierwotnych wyników. Natomiast u osób spożywających napój handlowy, ciśnienie po sześciu godzinach wciąż było łagodnie podniesione. To sugeruje, że składniki inne niż kofeina, mogą wywoływać pewne zmiany ciśnienia. Jednak wniosek ten, wymaga badań w celu potwierdzenia.

Na podstawie wyników badań, przeprowadzonych z udziałem młodych i zdrowych dorosłych osób, zaleca się, aby osoby z podwyższonym ciśnieniem krwi, czy innymi problemami ze zdrowiem, unikały spożywania napojów energetycznych, aż do czasu, gdy ich wpływ na serce zostanie dokładnie zbadany.

Żródła:

American Heart Association; Energy drinks linked to more heart, blood pressure changes than caffeinated drinks alone

 

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.