Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

NCBR rozdysponował środki w ramach konkursu Szybka Ścieżka - Agrotech

Kategoria: Biznes

W ramach konkursu Szybka Ścieżka - Agrotech dofinansowanie na łączną kwotę ponad 362 mln PLN otrzymały 54 projekty z zakresu rolnictwa i przemysłu spożywczego. Nabór do konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju był prowadzony od 10 sierpnia do 6 listopada ub.r. Ocenie zostało poddanych 164 wniosków, z czego 54 zostały wybrane do dofinansowania w kwocie od 800 tys. zł do blisko 36 mln zł. O wsparcie w ramach konkursu ubiegały się zarówno małe i średnie przedsiębiorstwa, jak i duże firmy oraz konsorcja składające się z przedsiębiorców lub przedsiębiorców i jednostek naukowych.

Kto otrzymał dofinansowanie

Wśród przedsiębiorstw, którym przyznano grant, jest m.in.: Mlekpol (na opracowanie innowacyjnego mleka UHT o przedłużonej trwałości i zwiekszonej jakości), Polmlek Grudziądz (na opracowanie autorskiej technologii wytwarzania sera mozarella), Fruktus Agros Nova (na opracowanie technologii wysokowydajnych przetworów warzywnych), Tymbark-MWS (na nowe rozwiązania w produkcji zagęszczonych soków owocowych), ALIMA-MILK (na technologię bezodpadowego przetwarzania serwatki), Polskie Zakłady Zbożowe Lubella GMW (na system zarzadzania energią z wykorzystaniem OZE), Zakłady Mięsne Silesia (na innowacyjne surowe produkty i techniki ich dekontaminacji), HERBAPOL-LUBLIN (na opracowanie technologii roślin zielarskich o minimalnej zawartości alkaloidów pirozlizydynowych) oraz Lajkonik Snacks (na prototypową linię automatyzującą proces produkcji paluszków).

Najwyższą liczbę punktów, oprócz wymienionych firm, otrzymały projekty spółek: White Hill (system regulacji oświetlenia w szklarniach ze sprężeniem zwrotnym od sygnałów emitowanych przez rośliny - plant-talk) oraz ConnectedLife (opracowanie autorskich sensorów oraz inteligentnej platformy Industrial IoT przeznaczonej do monitorowania warunków i poprawy efektywności produkcji szklarniowej) - czytamy w komunikacie NCBR.

O konkurencyjności polskiego rolnictwa będzie decydować rozwój technologiczny

Polska jest jednym z czołowych dostawców żywności w Unii Europejskiej, a o konkurencyjności naszego rolnictwa w najbliższych latach decydować będzie jego poziom technologiczny, zwłaszcza że upowszechnienie innowacji w sektorze rolno-spożywczym ma pozytywny wpływ na ochronę klimatu i zdrowie konsumentów.

Dzięki dofinansowaniu projektów powstaną kolejne innowacje w polskiej gospodarce, które z całą pewnością przyczynią się do zwiększenia jakości produkcji żywności, a Polska ma szansę stać się eksporterem nie tylko żywności, ale również liczącym się dostawcą wysokich technologii towarzyszących jej produkcji.

Celem konkursu jest wsparcie innowacyjnych projektów w ramach sześciu obszarów tematycznych, takich jak:

  • Automatyzacja i robotyzacja w rolnictwie;
  • Mechanizacja w rolnictwie;
  • Aplikacje i zaawansowane usługi cyfrowe dla optymalizacji, predykcji i symulacji procesów, oraz efektywna digitalizacja produkcji, przetwarzania i zarządzania w rolnictwie;
  • Rolnictwo precyzyjne (smart fields);
  • Zrównoważone rolnictwo i przetwórstwo rolno-spożywcze, innowacyjna żywność, biotechnologia rolnicza;
  • Bioenergia i biomateriały.

Każdy projekt, na jaki zostało przyznane dofinansowanie, po zakończeniu będzie musiał zostać wdrożony na rynek. Dodatkowo projekty będą realizowane w regionach o niższym stopniu zamożności, tj. poza województwem mazowieckim.

Zdaniem dyrektora Narodowego Centrum Bań i Rozwoju Wojciecha Kamienieckiego realizacja tych projektów przyczyni się do szerszego stosowania zaawansowanych technologii w polskim sektorze rolno-spożywczym. "Liczba, ale przede wszystkim jakość zgłaszanych wniosków przekonała o konieczności zwiększenia alokacji. To świadczy o dobrej kondycji branży i dużym potencjale rozwoju jej zaplecza B+R" - ocenił szef NCBR.

Źródło: PAP

https://www.gov.pl/web/ncbr/362-mln-zl-na-rozwoj-rolnictwa-40-ogloszenie-wynikow-konkursu-szybka-sciezka--agrotech

Wybierz obszar: Nowości rynkowe Procesy i Technologie

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn