NCBR rozdysponował środki w ramach konkursu Szybka Ścieżka - Agrotech
W ramach konkursu Szybka Ścieżka - Agrotech dofinansowanie na łączną kwotę ponad 362 mln PLN otrzymały 54 projekty z zakresu rolnictwa i przemysłu spożywczego. Nabór do konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju był prowadzony od 10 sierpnia do 6 listopada ub.r. Ocenie zostało poddanych 164 wniosków, z czego 54 zostały wybrane do dofinansowania w kwocie od 800 tys. zł do blisko 36 mln zł. O wsparcie w ramach konkursu ubiegały się zarówno małe i średnie przedsiębiorstwa, jak i duże firmy oraz konsorcja składające się z przedsiębiorców lub przedsiębiorców i jednostek naukowych.
Kto otrzymał dofinansowanie
Wśród przedsiębiorstw, którym przyznano grant, jest m.in.: Mlekpol (na opracowanie innowacyjnego mleka UHT o przedłużonej trwałości i zwiekszonej jakości), Polmlek Grudziądz (na opracowanie autorskiej technologii wytwarzania sera mozarella), Fruktus Agros Nova (na opracowanie technologii wysokowydajnych przetworów warzywnych), Tymbark-MWS (na nowe rozwiązania w produkcji zagęszczonych soków owocowych), ALIMA-MILK (na technologię bezodpadowego przetwarzania serwatki), Polskie Zakłady Zbożowe Lubella GMW (na system zarzadzania energią z wykorzystaniem OZE), Zakłady Mięsne Silesia (na innowacyjne surowe produkty i techniki ich dekontaminacji), HERBAPOL-LUBLIN (na opracowanie technologii roślin zielarskich o minimalnej zawartości alkaloidów pirozlizydynowych) oraz Lajkonik Snacks (na prototypową linię automatyzującą proces produkcji paluszków).
Najwyższą liczbę punktów, oprócz wymienionych firm, otrzymały projekty spółek: White Hill (system regulacji oświetlenia w szklarniach ze sprężeniem zwrotnym od sygnałów emitowanych przez rośliny - plant-talk) oraz ConnectedLife (opracowanie autorskich sensorów oraz inteligentnej platformy Industrial IoT przeznaczonej do monitorowania warunków i poprawy efektywności produkcji szklarniowej) - czytamy w komunikacie NCBR.
O konkurencyjności polskiego rolnictwa będzie decydować rozwój technologiczny
Polska jest jednym z czołowych dostawców żywności w Unii Europejskiej, a o konkurencyjności naszego rolnictwa w najbliższych latach decydować będzie jego poziom technologiczny, zwłaszcza że upowszechnienie innowacji w sektorze rolno-spożywczym ma pozytywny wpływ na ochronę klimatu i zdrowie konsumentów.
Dzięki dofinansowaniu projektów powstaną kolejne innowacje w polskiej gospodarce, które z całą pewnością przyczynią się do zwiększenia jakości produkcji żywności, a Polska ma szansę stać się eksporterem nie tylko żywności, ale również liczącym się dostawcą wysokich technologii towarzyszących jej produkcji.
Celem konkursu jest wsparcie innowacyjnych projektów w ramach sześciu obszarów tematycznych, takich jak:
- Automatyzacja i robotyzacja w rolnictwie;
- Mechanizacja w rolnictwie;
- Aplikacje i zaawansowane usługi cyfrowe dla optymalizacji, predykcji i symulacji procesów, oraz efektywna digitalizacja produkcji, przetwarzania i zarządzania w rolnictwie;
- Rolnictwo precyzyjne (smart fields);
- Zrównoważone rolnictwo i przetwórstwo rolno-spożywcze, innowacyjna żywność, biotechnologia rolnicza;
- Bioenergia i biomateriały.
Każdy projekt, na jaki zostało przyznane dofinansowanie, po zakończeniu będzie musiał zostać wdrożony na rynek. Dodatkowo projekty będą realizowane w regionach o niższym stopniu zamożności, tj. poza województwem mazowieckim.
Zdaniem dyrektora Narodowego Centrum Bań i Rozwoju Wojciecha Kamienieckiego realizacja tych projektów przyczyni się do szerszego stosowania zaawansowanych technologii w polskim sektorze rolno-spożywczym. "Liczba, ale przede wszystkim jakość zgłaszanych wniosków przekonała o konieczności zwiększenia alokacji. To świadczy o dobrej kondycji branży i dużym potencjale rozwoju jej zaplecza B+R" - ocenił szef NCBR.
Źródło: PAP
Przeczytaj także
-
28.05.2021
FDCS - informacje o każdej sytuacji na hali produkcyjnej w czasie rzeczywistym
Zmiany w obszarze Przemysłu 4.0, a w szczególności Internetu Rzeczy zachodzą dynamicznie wokół nas, od nas zależy czy będziemy przyjmowali zmiany biernie, czy sami będziemy sterować tą zmianą i czy będziemy wpływać na ten proces.
-
24.05.2021
Na co zwrócić uwagę przy wyborze systemu ERP dla przemysłu spożywczego?
System ERP pełni funkcję centralnego układu nerwowego w każdym przedsiębiorstwie. Postępująca cyfryzacja jeszcze bardziej podnosi rangę ERP. Dlatego właśnie podejmując decyzję o implementacji systemu, decydenci z branży spożywczej i napojów muszą wziąć pod uwagę kilka kluczowych kwestii. Bazując na ponad 1200 wdrożeniach naszego systemu i rozmów z naszymi klientami wiemy, na co należy zwrócić szczególną uwagę.
-
13.05.2021
Wsparcie produkcji spożywczej w dobie wyzwań Industry 4.0
Aby sprostać potrzebom rynku, przedsiębiorstwa spożywcze dążą do zapewnienia najwyższej jakości oferowanych produktów. Budowa zaufania konsumentów poprzez stabilną obsługę zamówień oraz stosowanie najlepszych praktyk i środków bezpieczeństwa ma, zwłaszcza w niepewnych czasach, wyjątkowe znaczenie.