Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

NCBR rozdysponował środki w ramach konkursu Szybka Ścieżka - Agrotech

Kategoria: Biznes

W ramach konkursu Szybka Ścieżka - Agrotech dofinansowanie na łączną kwotę ponad 362 mln PLN otrzymały 54 projekty z zakresu rolnictwa i przemysłu spożywczego. Nabór do konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju był prowadzony od 10 sierpnia do 6 listopada ub.r. Ocenie zostało poddanych 164 wniosków, z czego 54 zostały wybrane do dofinansowania w kwocie od 800 tys. zł do blisko 36 mln zł. O wsparcie w ramach konkursu ubiegały się zarówno małe i średnie przedsiębiorstwa, jak i duże firmy oraz konsorcja składające się z przedsiębiorców lub przedsiębiorców i jednostek naukowych.

Kto otrzymał dofinansowanie

Wśród przedsiębiorstw, którym przyznano grant, jest m.in.: Mlekpol (na opracowanie innowacyjnego mleka UHT o przedłużonej trwałości i zwiekszonej jakości), Polmlek Grudziądz (na opracowanie autorskiej technologii wytwarzania sera mozarella), Fruktus Agros Nova (na opracowanie technologii wysokowydajnych przetworów warzywnych), Tymbark-MWS (na nowe rozwiązania w produkcji zagęszczonych soków owocowych), ALIMA-MILK (na technologię bezodpadowego przetwarzania serwatki), Polskie Zakłady Zbożowe Lubella GMW (na system zarzadzania energią z wykorzystaniem OZE), Zakłady Mięsne Silesia (na innowacyjne surowe produkty i techniki ich dekontaminacji), HERBAPOL-LUBLIN (na opracowanie technologii roślin zielarskich o minimalnej zawartości alkaloidów pirozlizydynowych) oraz Lajkonik Snacks (na prototypową linię automatyzującą proces produkcji paluszków).

Najwyższą liczbę punktów, oprócz wymienionych firm, otrzymały projekty spółek: White Hill (system regulacji oświetlenia w szklarniach ze sprężeniem zwrotnym od sygnałów emitowanych przez rośliny - plant-talk) oraz ConnectedLife (opracowanie autorskich sensorów oraz inteligentnej platformy Industrial IoT przeznaczonej do monitorowania warunków i poprawy efektywności produkcji szklarniowej) - czytamy w komunikacie NCBR.

O konkurencyjności polskiego rolnictwa będzie decydować rozwój technologiczny

Polska jest jednym z czołowych dostawców żywności w Unii Europejskiej, a o konkurencyjności naszego rolnictwa w najbliższych latach decydować będzie jego poziom technologiczny, zwłaszcza że upowszechnienie innowacji w sektorze rolno-spożywczym ma pozytywny wpływ na ochronę klimatu i zdrowie konsumentów.

Dzięki dofinansowaniu projektów powstaną kolejne innowacje w polskiej gospodarce, które z całą pewnością przyczynią się do zwiększenia jakości produkcji żywności, a Polska ma szansę stać się eksporterem nie tylko żywności, ale również liczącym się dostawcą wysokich technologii towarzyszących jej produkcji.

Celem konkursu jest wsparcie innowacyjnych projektów w ramach sześciu obszarów tematycznych, takich jak:

  • Automatyzacja i robotyzacja w rolnictwie;
  • Mechanizacja w rolnictwie;
  • Aplikacje i zaawansowane usługi cyfrowe dla optymalizacji, predykcji i symulacji procesów, oraz efektywna digitalizacja produkcji, przetwarzania i zarządzania w rolnictwie;
  • Rolnictwo precyzyjne (smart fields);
  • Zrównoważone rolnictwo i przetwórstwo rolno-spożywcze, innowacyjna żywność, biotechnologia rolnicza;
  • Bioenergia i biomateriały.

Każdy projekt, na jaki zostało przyznane dofinansowanie, po zakończeniu będzie musiał zostać wdrożony na rynek. Dodatkowo projekty będą realizowane w regionach o niższym stopniu zamożności, tj. poza województwem mazowieckim.

Zdaniem dyrektora Narodowego Centrum Bań i Rozwoju Wojciecha Kamienieckiego realizacja tych projektów przyczyni się do szerszego stosowania zaawansowanych technologii w polskim sektorze rolno-spożywczym. "Liczba, ale przede wszystkim jakość zgłaszanych wniosków przekonała o konieczności zwiększenia alokacji. To świadczy o dobrej kondycji branży i dużym potencjale rozwoju jej zaplecza B+R" - ocenił szef NCBR.

Źródło: PAP

https://www.gov.pl/web/ncbr/362-mln-zl-na-rozwoj-rolnictwa-40-ogloszenie-wynikow-konkursu-szybka-sciezka--agrotech

Wybierz temat: Nowości rynkowe Procesy i Technologie

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.