Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nieznaczny wzrost cen na rynku kurcząt brojlerów, ograniczany mniejszym popytem zagranicznym

Kategoria: Biznes

Ceny skupu kurcząt brojlerów od maja br. wykazują tendencję wzrostową, chociaż ich poziom nadal pozostaje niski. Jak wynika z danych MRiRW, w połowie sierpnia br. przeciętnie kurczęta brojlery skupowano po 3,23 zł/kg, czyli o 1,3% więcej niż przed miesiącem, ale o 8,5% mniej niż przed rokiem.

Wpływ koronawirusa na sprzedaż brojlerów

Rynek kurcząt brojlerów nadal boryka się z konsekwencjami kryzysu związanego z COVID-19, w tym ograniczoną sprzedażą w kanale HoReCa w całej UE. Jednocześnie, pomimo ograniczenia produkcji w trakcie COVID-19, zapasy mrożonego mięsa drobiowego pozostają duże, co negatywnie oddziałuje na ceny.

Eksport z Polski

Ponad połowa produkowanego w Polsce mięsa drobiowego jest eksportowana. Jak wynika ze wstępnych danych MRiRW, w pierwszym półroczu 2020 roku z Polski wyeksportowano 697 tys. t nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych (CN 0207), czyli o 4,9% mniej niż przed rokiem. Wartość wyeksportowanych produktów wyniosła 5,05 mld PLN, czyli o 8,2% mniej r/r.

Odbiorcy polskich brojlerów

Nadal głównym odbiorcą polskiego drobiu pozostają Niemcy, gdzie wyeksportowano 697,2 tys. t o wartości 1,14 mld PLN, czyli w ujęciu wolumenowym o 8,7% więcej, a w ujęciu wartościowym 2,9% mniej r/r. Drugim odbiorcą mięsa drobiowego z Polski jest Wielka Brytania, gdzie trafiło 58,7 tys. t, czyli o 1,8% więcej w relacji rocznej. Niemniej polscy eksporterzy zarobili na sprzedaży mięsa na Wyspy o 4% mniej r/r.

Znaczny spadek eksportu do Niderlandów

Silny spadek zarówno w ujęciu wartościowym (-23,7%), jak i wolumenowym (-8,0%) odnotowano w przypadku Niderlandów, gdzie wysłano 57,3 tys. t. Niderlandy dużą część importowanego drobiu reeksportują, dlatego też spadek ten pośrednio odzwierciedla zmiany popytu wśród głównych partnerów handlowych tego kraju. Niemcy, Wielka Brytania i Niderlandy odpowiadają za ponad jedną trzecią eksportu nieprzetworzonego mięsa drobiowego z Polski.

Zmiany w eksporcie do Francji i Hiszpanii

W okresie pierwszych sześciu miesięcy br. do Francji wysłano 46,3 tys. t, czyli o 1,2% mniej w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem. Co ciekawe, silnie wzrósł eksport do Hiszpanii, gdzie sprzedano 21,1 tys. t, czyli o 17,7% więcej r/r.

Problemy związane z grypą ptaków

Ze względu na obecność grypy ptaków w Polsce wstrzymano eksport produktów drobiowych do niektórych krajów pozaunijnych. 13 sierpnia br. Polska odzyskała status kraju wolnego od grypy ptaków, co pozytywnie powinno wpłynąć na wyniki handlowe w trzecim kwartale br. Nadal jednak wszelkie prognozy w tym zakresie obarczone są dużą niepewnością, związaną z rozwojem sytuacji epidemiologicznej w Polsce i na świecie, a także rozwojem sytuacji epizootycznej. Nie można bowiem wykluczyć powrotu wirusa ptasiej grypy pod koniec roku.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.