Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Przedstawiamy cykl NORMY; TESTY; WALIDACJE METOD, w którym będziemy cyklicznie prezentować Państwu informacje o wybranych normach, które zostały wycofane lub dopuszczone do stosowania w ocenie zgodności z sektora Żywności, Rolnictwa i Leśnictwa, doniesienia o nowych walidacjach konkretnych testów komercyjnych lub nowych metod badawczych dostępnych na rynku. Skupimy się oczywiście na metodach i normach stosowanych w branży spożywczej i akceptowanych przez uznane systemy takie jak ISO, IDF, Codex Alimentarius, Afnor. AOAC lub inne. Prezentowane informacje pochodzić będą bezpośrednio ze stron konkretnych organizacji lub od firm produkujących dany test.
1) PN wycofana: PN-EN ISO 6887-1:2000
Tytuł PN: Mikrobiologia żywności i pasz -- Przygotowanie próbek, zawiesiny wyjściowej i rozcieńczeń dziesięciokrotnych do badań mikrobiologicznych -- Ogólne zasady przygotowania zawiesiny wyjściowej i rozcieńczeń dziesięciokrotnych
Data wycofania: 2017-05-15
Zastąpiona przez: PN-EN ISO 6887-1:2017-05
Aktualna w ocenie zgodności do: 2017-10-31
2) PN wycofana: PN-EN ISO 6887-2:2005
Tytuł PN: Mikrobiologia żywności i pasz -- Przygotowanie próbek, zawiesiny wyjściowej i rozcieńczeń dziesięciokrotnych do badań mikrobiologicznych -- Część 2: Specyficzne zasady przygotowania mięsa i przetworów mięsnych
Data wycofania: 2017-05-15
Zastąpiona przez: PN-EN ISO 6887-2:2017-05
Aktualna w ocenie zgodności do: 2017-10-31
3) PN wycofana: PN-EN ISO 6887-3:2005
Tytuł PN: Mikrobiologia żywności i pasz -- Przygotowanie próbek, zawiesiny wyjściowej i rozcieńczeń dziesięciokrotnych do badań mikrobiologicznych -- Część 3: Specyficzne zasady przygotowania ryb i przetworów rybnych
Data wycofania: 2017-05-15
Zastąpiona przez: PN-EN ISO 6887-3:2017-05
Aktualna w ocenie zgodności do: 2017-10-31
4) PN wycofana: PN-EN ISO 6887-4:2005
Tytuł PN: Mikrobiologia żywności i pasz -- Przygotowanie próbek, zawiesiny wyjściowej i rozcieńczeń dziesięciokrotnych do badań mikrobiologicznych -- Część 4: Specyficzne zasady przygotowania produktów innych niż mleko i przetwory mleczne, mięso i przetwory mięsne
Data wycofania: 2017-05-15
Zastąpiona przez: PN-EN ISO 6887-4:2017-05
Aktualna w ocenie zgodności do: 2017-10-31
Przeczytaj także
Przedstawiamy nowy cykl na portalu FoodFakty w którym cyklicznie będziemy prezentować Państwu wybrane normy z wykazu Polskich Norm wycofanych dopuszczonych do stosowania w ocenie zgodności z sektoru Żywności...