Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe, szybkie testy do wykrywania toksyny botulinowej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W przemyśle spożywczym toksyna botulinowa jest związana z ciężką postacią zatrucia pokarmowego spowodowanego nieprawidłowo konserwowaną żywnością. Ale w klinikach i szpitalach toksyna botulinowa jest postrzegana jako cudowny lek stosowany w zabiegach na pomarszczoną skórę, opadające brwi, migreny i inne problemy kosmetyczne i medyczne. Naukowcy z amerykańskiego Departamentu Badań Rolniczych (USDA ARS) opracowali technologię, która odnosi się do roli toksyny botulinowej w obu obszarach. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Toxins .

Toksyczność botuliny

Toksyna botulinowa jest wytwarzana przez Clostridium botulinum, bakterię beztlenową, która może wzrastać w nieodpowiednio konserwowanych produktach o niskiej kwasowości, takich jak: szpinak, grzyby, owoce morza i mięso. W przypadku spożycia przez człowieka zanieczyszczonej toksyną żywności pojawiają się następujące objawy: niewyraźne widzenie, niewyraźna mowa, opadające powieki, trudności w połykaniu, osłabienie mięśni, a nawet śmierć. Toksyna botulinowa jest jedną z najbardziej śmiercionośnych toksyn znanych ludziom; jednak, gdy jest sprzedawana jako lek Botox, jest preferowanym sposobem leczenia starzenia się twarzy i różnych schorzeń, w tym dystonii, migren, zespołu nadreaktywnego pęcherza moczowego i nadmiernej potliwości. Przed tym jak Botox będzie dystrybuowany do aptek i przepisywany w celu leczenia zmarszczek, migren lub innych zaburzeń medycznych, należy potwierdzić jego bezpieczeństwo.

Nowe szybkie testy wykrywania toksyny botulinowej

Naukowcy z USDA ARS opracowali niedawno technologię do badań przesiewowych w kierunku toksyny botulinowej. Technologia (przeciwciała monoklonalne) stała się następnie częścią nowych komercyjnych testów do badania bezpieczeństwa botoksu i innych leków zawierających toksynę botulinową.

Do tej pory wykorzystywało się  test biologiczny na myszach, jako najczęściej stosowaną metodę wykrywania monitorującą aktywność toksyny; jednak ten test jest nie tylko czasochłonny, ale wiąże się również z kosztami i kwestiami etycznymi związanymi z wykorzystaniem żywych zwierząt.

Oprócz funkcji jako test przesiewowy, nowy szybki test może być używany przez agencje bezpieczeństwa żywności podczas incydentów zatrucia pokarmowego w celu identyfikacji i śledzenia ogniska zatrucia.

Testy znajdą zastosowanie od przemysłu farmaceutycznego / klinicznego, do zarządzania jakością produkcji lub jako sensor w podejrzeniach zatrucia jadem kiełbasianym, w przemyśle spożywczym jako środek kontroli jakości, nawet w wojsku, wykrywając BoNT, która ma potencjalne zastosowanie jako broń biologiczna.

Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6669533/

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.