Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W przemyśle spożywczym toksyna botulinowa jest związana z ciężką postacią zatrucia pokarmowego spowodowanego nieprawidłowo konserwowaną żywnością. Ale w klinikach i szpitalach toksyna botulinowa jest postrzegana jako cudowny lek stosowany w zabiegach na pomarszczoną skórę, opadające brwi, migreny i inne problemy kosmetyczne i medyczne. Naukowcy z amerykańskiego Departamentu Badań Rolniczych (USDA ARS) opracowali technologię, która odnosi się do roli toksyny botulinowej w obu obszarach. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Toxins .
Toksyczność botuliny
Toksyna botulinowa jest wytwarzana przez Clostridium botulinum, bakterię beztlenową, która może wzrastać w nieodpowiednio konserwowanych produktach o niskiej kwasowości, takich jak: szpinak, grzyby, owoce morza i mięso. W przypadku spożycia przez człowieka zanieczyszczonej toksyną żywności pojawiają się następujące objawy: niewyraźne widzenie, niewyraźna mowa, opadające powieki, trudności w połykaniu, osłabienie mięśni, a nawet śmierć. Toksyna botulinowa jest jedną z najbardziej śmiercionośnych toksyn znanych ludziom; jednak, gdy jest sprzedawana jako lek Botox, jest preferowanym sposobem leczenia starzenia się twarzy i różnych schorzeń, w tym dystonii, migren, zespołu nadreaktywnego pęcherza moczowego i nadmiernej potliwości. Przed tym jak Botox będzie dystrybuowany do aptek i przepisywany w celu leczenia zmarszczek, migren lub innych zaburzeń medycznych, należy potwierdzić jego bezpieczeństwo.
Nowe szybkie testy wykrywania toksyny botulinowej
Naukowcy z USDA ARS opracowali niedawno technologię do badań przesiewowych w kierunku toksyny botulinowej. Technologia (przeciwciała monoklonalne) stała się następnie częścią nowych komercyjnych testów do badania bezpieczeństwa botoksu i innych leków zawierających toksynę botulinową.
Do tej pory wykorzystywało się test biologiczny na myszach, jako najczęściej stosowaną metodę wykrywania monitorującą aktywność toksyny; jednak ten test jest nie tylko czasochłonny, ale wiąże się również z kosztami i kwestiami etycznymi związanymi z wykorzystaniem żywych zwierząt.
Oprócz funkcji jako test przesiewowy, nowy szybki test może być używany przez agencje bezpieczeństwa żywności podczas incydentów zatrucia pokarmowego w celu identyfikacji i śledzenia ogniska zatrucia.
Testy znajdą zastosowanie od przemysłu farmaceutycznego / klinicznego, do zarządzania jakością produkcji lub jako sensor w podejrzeniach zatrucia jadem kiełbasianym, w przemyśle spożywczym jako środek kontroli jakości, nawet w wojsku, wykrywając BoNT, która ma potencjalne zastosowanie jako broń biologiczna.
Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6669533/
Przeczytaj także
Czy chcesz lepiej zarządzać ryzykiem nadużyć w swoim łańcuchu dostaw? Zapraszamy do zapoznania się z zupełnie nową wersją wytycznych IFS dotyczących zwalczania oszustw produktowych.
Wirusy to najliczniej występujące mikroorganizmy na Ziemi. Na szczęście mniej niż 1% ze wszystkich gatunków drobnoustrojów stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka.
Poprawa bezpieczeństwa żywności i technologii odegrała znaczącą rolę w zmniejszaniu wpływu chorób przenoszonych przez żywność; jednakże nowe ogniska nadal wybuchają. Jakie są najczęstsze ich powody?