Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy harmonogram wprowadzania kontroli granicznych w handlu z Wielką Brytanią

Kategoria: Biznes

14 września br. rząd brytyjski przedstawił nowy harmonogram wprowadzania pełnych kontroli towarów importowanych z Unii Europejskiej do Zjednoczonego Królestwa.

Zmodyfikowany harmonogram da więcej czasu przedsiębiorstwom na dostosowanie się do nowych procedur. Globalna pandemia dotknęła łańcuchy dostaw w Zjednoczonym Królestwie i całej Europie. Kontrole będą stopniowo wprowadzane w roku 2022.

Zgodnie z oficjalnym oświadczeniem rządu brytyjskiego, wprowadzone zmiany są następujące:

  • Wymóg pre-notyfikacji, tj. wcześniejszego zgłaszania ładunków z produktami roślinnymi i pochodzenia zwierzęcego przez brytyjskich importerów
    za pośrednictwem systemu IPAFFS, zostaje przesunięty z 1 października br. na 1 stycznia 2022 r.;
  • Wymóg dostarczenia świadectwa zdrowia przez eksportera (Export Health Certificate) wydawanego przez odpowiednie jednostki w kraju eksportera zostaje przesunięty z 1 października br. do 1 lipca 2022 r.;
  • Świadectwa sanitarne i fitosanitarne oraz pełne kontrole w brytyjskich punktach weterynaryjnej kontroli granicznej zostaną wprowadzone od 1 lipca 2022 r.
    (pierwotny termin 1 stycznia 2022 r.);
  • Wymóg deklaracji bezpieczeństwa dla importu (Safety and Security Declaration) zostanie przesunięty o 6 miesięcy z 1. stycznia 2022 r. na 1. lipca 2022 r.;
  • Termin na wprowadzenie pełnych deklaracji i kontroli celnych pozostaje bez zmian, tj. 1 stycznia 2022 r.

Link do brytyjskiej strony rządowej z tekstem oświadczenia:

https://www.gov.uk/government/news/government-sets-out-pragmatic-new-timetable-for-introducing-border-controls

Źródło: MRiRW

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe

Autor: MRiRW

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.