Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiana rozporządzenia nr 853/2004

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Rozporządzenie nr 853/2004 ustanawia szczególne przepisy dotyczące higieny dla żywności pochodzenia zwierzęcego. Jego ostatnia zmiana dotyczy m.in. zezwolenia na zamrażanie mięsa w sprzedaży detalicznej (dystrybucja darowizn żywności), a także wymagań dla produktów rybołówstwa przeznaczonych do produkcji konserw i skwarek przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Zamrażanie mięsa w sprzedaży detalicznej
Podmioty prowadzące działalność detaliczną mogą zamrażać mięso dla jego redystrybucji do celów darowizn żywności. Muszą być przy tym spełnione następujące warunki: 

  • Mięso, w odniesieniu do którego stosuje się termin przydatności do spożycia zgodnie z art. 24 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011, mrozi się przed upływem tego terminu.
  • Zamrażanie przeprowadza się bez zbędnej zwłoki do temperatury -18°C lub niższej.
  • Należy udokumentować datę zamrożenia i podać ją na etykiecie lub w inny sposób. 
  • Należy zapewnić zgodność z wszelkimi warunkami określonymi przez właściwe organy w odniesieniu do mrożenia i dalszego stosowania jako żywność.

Powyższe zezwolenie nie dotyczy mięsa, które wcześniej zostało zamrożone (mięsa rozmrażanego).

Ułatwienie bezpiecznego dokonywania darowizn żywności zapobiega marnotrawieniu żywności oraz przyczynia się do bezpieczeństwa żywnościowego zgodnie z celami określonymi w strategii Komisji Europejskiej „od pola do stołu”. 

Zamrażanie ryb przeznaczonych do produkcji konserw
W następstwie oszustw dotyczących mięsa tuńczyka, które sprzedawane było jako świeże mimo jego przygotowania według wymagań określonych dla konserw, w rozporządzeniu doprecyzowano, że całe produkty rybołówstwa początkowo zamrożone w solance w temperaturze -9°C i przeznaczone do produkcji konserw, nawet jeśli zostaną głębiej zamrożone w temperaturze -18°C, nie mogą mieć innego przeznaczenia niż sektor konserw.

Warunki przechowywania skwarek
Postęp technologiczny umożliwił stosowanie pewnych technik pakowania (np. pakowanie próżniowe), w przypadku których szczegółowe wymogi dotyczące temperatury nie są potrzebne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności pochodzącej ze skwarek. Z rozporządzenia usunięto więc wymagania dotyczące temperatury ich przechowywania. Należy jednak pamiętać, że podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze powinien zapewnić bezpieczeństwo żywności pochodzącej ze skwarek dzięki dobrym praktykom higienicznym i procedurom opartym na systemie analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP).

Powyższe kwestie wprowadziło rozporządzenie Komisji (UE) 2021/1374.

Źódło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe Przemysł mięsny Przemysł rybny

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.