Obecność salmonelli w chłodzonych produktach drobiowych
W dniu 14.11.2019 zgłoszono obecność Salmonelli w kolejnych polskich produktach drobiowych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: chłodzone piersi z kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność/25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: poinformowanie władz
Data zgłoszenia: 14.11.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: chłodzone udka z kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (w 2 z 5 próbek/25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Czechy
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: poinformowanie odbiorcy
Data zgłoszenia: 14.11.2019
Link: RASFF