Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez HELIO S.A. wycofaniu 3 partii produktu Sezam czarny „Helio”, 200 g ze względu na wykrycie tlenku etylenu w surowcu użytym do ich produkcji.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie do żywności wprowadzanej na rynek w Unii Europejskiej jest niedozwolone.
Szczegóły dotyczące produktu:
Wycofaniu podlegają 3 następujące partie produktu Sezam czarny „Helio”, 200 g:
Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma HELIO S.A. bezzwłocznie po otrzymaniu informacji od dostawcy uruchomiła procedurę wycofania od odbiorców ww. partii wyrobów gotowych.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta
i dystrybutorów.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu wskazanych w komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Wycofaniem objęte są chipsy o smaku wasabi, które były dostępne w sprzedaży w sieciach handlowych ALDI, AUCHAN i TESCO.
Produkt został dostarczony do Lidl Sp. z o.o. sp. k. W dniu 23.12.2020 firmy rozpoczęły wycofywanie produktu z obrotu i od konsumentów. Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie do żywności wprowadzanej na rynek w Unii Europejskiej jest niedozwolone.
Liczne nieprawidłowości związane z nasionami sezamu pochodzącymi z Indii spowodowały konieczność wprowadzenia odpowiednich środków, których celem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej. Wykryte ryzyko dotyczyło przede wszystkim zanieczyszczenia mikotoksynami, w tym aflatoksynami, pozostałościami pestycydów, pentachlorofenolem i dioksynami.