Ostrzeżenie GIS - wycofanie czarnego sezamu „Helio”, ze względu na wykrycie tlenku etylenu
Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez HELIO S.A. wycofaniu 3 partii produktu Sezam czarny „Helio”, 200 g ze względu na wykrycie tlenku etylenu w surowcu użytym do ich produkcji.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie do żywności wprowadzanej na rynek w Unii Europejskiej jest niedozwolone.
Szczegóły dotyczące produktu:
Wycofaniu podlegają 3 następujące partie produktu Sezam czarny „Helio”, 200 g:
- nr partii: 91412; data minimalnej trwałości: 10.2021
- nr partii: 54016; data minimalnej trwałości: 12.2021
- nr partii: 7504; data minimalnej trwałości: 04.2022
Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma HELIO S.A. bezzwłocznie po otrzymaniu informacji od dostawcy uruchomiła procedurę wycofania od odbiorców ww. partii wyrobów gotowych.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta
i dystrybutorów.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu wskazanych w komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
28.12.2020
Ostrzeżenie GIS - wycofanie chipsów o smaku wasabi ze względu na obecność niedeklarowanej gorczycy
Wycofaniem objęte są chipsy o smaku wasabi, które były dostępne w sprzedaży w sieciach handlowych ALDI, AUCHAN i TESCO.
-
28.12.2020
Ostrzeżenie GIS - wycofanie 3 partii produktu „Vitasia, Sezam łuskany, 50 g” ze względu na wykrycie tlenku etylenu
Produkt został dostarczony do Lidl Sp. z o.o. sp. k. W dniu 23.12.2020 firmy rozpoczęły wycofywanie produktu z obrotu i od konsumentów. Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie do żywności wprowadzanej na rynek w Unii Europejskiej jest niedozwolone.
-
22.12.2020
Szczególne warunki wprowadzania sezamu do UE
Liczne nieprawidłowości związane z nasionami sezamu pochodzącymi z Indii spowodowały konieczność wprowadzenia odpowiednich środków, których celem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej. Wykryte ryzyko dotyczyło przede wszystkim zanieczyszczenia mikotoksynami, w tym aflatoksynami, pozostałościami pestycydów, pentachlorofenolem i dioksynami.