Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Pod koniec roku 2017 weszło w życie rozporządzenie Komisji nr 2017/1980 z dnia 31 października 2017 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 2074/2005 w odniesieniu do metody wykrywania toksyny paralitycznej (PSP) w jadalnych częściach mięczaków.
Zgodnie z tym rozporządzeniem:
- zawartość toksyny paralitycznej (PSP) w jadalnych częściach mięczaków (w całym ciele lub jakiejkolwiek jego jadalnej części oddzielnie) należy wykrywać zgodnie z biologiczną metodą badania lub inną międzynarodowo uznaną metodą;
- w przypadku kwestionowania wyników metodą referencyjną jest tak zwana metoda Lawrence'a opublikowana przez AOAC jako metoda urzędowa 2005.06 (Paralytic Shellfish Poisoning Toxins in Shellfish), która jest obecnie stosowana do wykrywania zawartości toksyny paralitycznej (PSP) w jadalnych częściach mięczaków, odpowiednie jest więc stosowanie tej metody jako metody referencyjnej do wykrywania tych toksyn. Aby umożliwić państwom członkowskim dostosowanie swoich metod do metody chemicznej rozporządzenie stosuje się dopiero od 1 stycznia 2019 r.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
Pod koniec listopada 2017 r. weszło w życie rozporządzenie delegowane Komisji 2017/2168 z dnia 20 września 2017 r. zmieniające rozporządzenie Komisji (WE) nr 589/2008 w zakresie norm handlowych dotyczących jaj z chowu na wolnym...
Opublikowano kolejne decyzje Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w zakresie zafałszowania pieczywa...