Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Prawo żywnościowe: Bezpieczeństwo żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Pod koniec roku 2017 weszło w życie rozporządzenie Komisji nr 2017/1980 z dnia 31 października 2017 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 2074/2005 w odniesieniu do metody wykrywania toksyny paralitycznej (PSP) w jadalnych częściach mięczaków.

Zgodnie z tym rozporządzeniem:

- zawartość toksyny paralitycznej (PSP) w jadalnych częściach mięczaków (w całym ciele lub jakiejkolwiek jego jadalnej części oddzielnie) należy wykrywać zgodnie z biologiczną metodą badania lub inną międzynarodowo uznaną metodą;

- w przypadku kwestionowania wyników metodą referencyjną jest tak zwana metoda Lawrence'a opublikowana przez AOAC jako metoda urzędowa 2005.06 (Paralytic Shellfish Poisoning Toxins in Shellfish), która jest obecnie stosowana do wykrywania zawartości toksyny paralitycznej (PSP) w jadalnych częściach mięczaków, odpowiednie jest więc stosowanie tej metody jako metody referencyjnej do wykrywania tych toksyn. Aby umożliwić państwom członkowskim dostosowanie swoich metod do metody chemicznej rozporządzenie stosuje się dopiero od 1 stycznia 2019 r.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl 

 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn