Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kolejne decyzje GIJHARS ws. zafałszowania środków spożywczych

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Opublikowano kolejne decyzje Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w zakresie zafałszowania pieczywa:

- produkt „Chleb żytni Magnat” – w trakcie kontroli badania laboratoryjne wykazały obecność 5-hydroksymetylo2-furfuralu (5-HMF) w ilości 4 mg/kg oraz 4-metyloimidazol (4-MEI) w ilości 19 mg/kg, które świadczą o zastosowaniu niedozwolonych barwików karmelowych; ponadto w wykazie składników nie wymieniono składników zakwasu żytniego naturalnego, tj. mąki żytniej i wody; wykaz składników podano bez zachowania właściwej kolejności składników;

- produkt „Chleb wieloziarnisty” – w toku kontroli Organ stwierdził, iż w wykazie składników pominięto: drożdże użyte do produkcji, cukier, będący składnikiem użytego do produkcji preparatu oraz regulator kwasowości kwas cytrynowy, mąkę słodową jęczmienną, mąkę słodową żytnią, preżelowaną mąkę pszenną, mąkę pszenna razową, prażoną mąkę słodową jęczmienną, jęczmień prażony - składniki mieszanki piekarskiej użytej do produkcji pieczywa; ponadto badania laboratoryjne wykazały obecność 5-hydroksymetylo2-furfuralu (5-HMF) w ilości 10 ± 2 mg/kg, który świadczy o zastosowaniu barwików karmelowych; na dodatek substancji barwiących wskazywał także wynik oceny organoleptycznej w zakresie barwy miękiszu – podczas gdy barwniki karmelowe mogą być użyte jedynie do chleba słodowego; w oznakowaniu zamieszczono określenie „bez polepszaczy” niemające odzwierciedlenia w składzie produktu ponieważ w mieszance użytej do produkcji pieczywa znajdował się środek do przetwarzania mąki (polepszacz) kwas askorbinowy; zastosowano w oznakowaniu określenie „na naturalnym zakwasie”, podczas gdy do produkcji nie użyto naturalnego zakwasu;

- produkt „Chleb razowy pszenno-żytni” - w wtoku kontroli Organ stwierdził użycie w nazwie produktu określenia „razowy pszenno-żytni”, podczas gdy mąka żytnia razowa nie występuje w przewadze w stosunku do pozostałych sypkich składników wynikających z procedury; w wykazie składników nie podano mąki żytniej, tj. składnika użytego do produkcji pieczywa.

W ocenie Organu powyższe uchybienia naruszyły art. 7 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 oraz art. 3 pkt 10 ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl 

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.