Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prognozowanie bezpieczeństwa żywności – raport podsumowujące spotkanie FAO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała raport podsumowujący spotkanie w sprawie ram prognozowania bezpieczeństwa żywności, które odbyło się w dniach 1–3 kwietnia 2025 r. w siedzibie FAO w Rzymie.

Kluczowe tematy obejmowały wyzwanie klasyfikowania podejść foresight w różnych ramach czasowych oraz znaczenie rozróżniania strategii reaktywnych i proaktywnych. Eksperci omówili i uzgodnili podstawowe elementy podejścia foresight w zakresie bezpieczeństwa żywności, które jest podstawową częścią dokumentu.

Kluczowe zasady foresightu bezpieczeństwa żywności

Ustalono podstawowe zasady skutecznego prognozowania bezpieczeństwa żywności, które mają służyć jako uniwersalne wytyczne dla różnych interesariuszy. Zasady te obejmują:

  • wielosektorową współpracę i komunikację, która pozwala na integrację wiedzy z różnych dziedzin,
  • elastyczność metodologiczną, która umożliwia dostosowanie foresightu do specyficznych potrzeb i kontekstów,
  • połączenie ekspertyzy ludzkiej z zaawansowanymi narzędziami cyfrowymi, takimi jak sztuczna inteligencja i analityka danych.

Rola technologii w identyfikacji zagrożeń

Podkreślono znaczenie nowoczesnych technologii, takich jak sztuczna inteligencja, uczenie maszynowe czy analizy predykcyjne, w szybkim i skutecznym identyfikowaniu nowych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności. Eksperci wskazali, że technologie te mogą wspierać procesy decyzyjne oraz umożliwić przewidywanie potencjalnych problemów na długo przed ich wystąpieniem.

Wyzwania i sposoby ich pokonywania

Uczestnicy spotkania wskazali kilka głównych wyzwań w prognozowaniu bezpieczeństwa żywności:

  • ograniczony dostęp do danych, szczególnie w odniesieniu do nowych i mało zbadanych obszarów,
  • trudności w przetwarzaniu dużych wolumenów danych w sposób efektywny,
  • niedostateczna świadomość znaczenia foresightu wśród decydentów oraz potrzeba budowy zdolności w tym zakresie.

Zaproponowano działania mające na celu wzmocnienie współpracy międzynarodowej i zwiększenie dostępu do otwartych danych.

Wzmocnienie sieci ekspertów

Podjęto decyzję o rozbudowie globalnej sieci ekspertów zajmujących się prognozowaniem bezpieczeństwa żywności. Sieć ta ma stanowić platformę wymiany wiedzy, doświadczeń i najlepszych praktyk, co ma na celu wspieranie skoordynowanych działań w obliczu globalnych wyzwań.

Dalsze kroki

Ustalono, że ostateczna wersja dokumentu „Food safety foresight: approaches to identify future food safety issues” zostanie uzupełniona o uwagi zgłoszone podczas spotkania. Przewidziano również opracowanie praktycznych wytycznych dla interesariuszy, które pomogą w skutecznej implementacji zasad foresightu. Plany obejmują także wykorzystanie istniejących inicjatyw i sieci do wzmocnienia międzynarodowej współpracy na rzecz bezpieczeństwa żywności.

Te ustalenia stanowią solidną podstawę do dalszego rozwoju zdolności foresightowych w sektorze rolno-spożywczym, z perspektywą na przyszłe działania, które zwiększą odporność systemów żywnościowych na wyzwania XXI wieku.

Źródło: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1737096/

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.