Projekt wytycznych dotyczących charakterystyki i oceny ryzyka mikroorganizmów stosowanych w łańcuchu żywnościowym – EFSA rozpoczyna konsultacje
EFSA rozpoczęła publiczne konsultacje w sprawie „Projektu wytycznych dotyczących charakterystyki i oceny ryzyka mikroorganizmów stosowanych w łańcuchu żywnościowym”. Konsultacje mają status otwarty, a wszystkie zainteresowane strony mogą przesyłać swoje uwagi do 07.02.2025.
Draft dokumentu dotyczy opracowania wytycznych dotyczących charakterystyki i oceny ryzyka mikroorganizmów stosowanych w łańcuchu żywnościowym. Dokument został przygotowany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w celu harmonizacji i ujednolicenia wymagań związanych z oceną mikroorganizmów, zarówno genetycznie modyfikowanych, jak i niemodyfikowanych. W szczególności skupia się na identyfikacji taksonomicznej, ocenie obecności genów związanych z opornością na antybiotyki oraz potencjalną toksycznością. Wytyczne obejmują również kwestie wpływu produktów zawierających mikroorganizmy na środowisko oraz mikrobiomy jelitowe i żywnościowe.
Zakres dokumentu obejmuje m.in.:
Charakterystyka mikroorganizmów:
- Identyfikacja taksonomiczna na poziomie gatunku i szczepu.
- Analiza obecności genów oporności na antybiotyki i potencjalnych czynników wirulencji.
- Ocena możliwości produkcji toksyn, antybiotyków o znaczeniu klinicznym lub szkodliwych metabolitów wtórnych.
- Opisanie modyfikacji genetycznych (jeśli dotyczy), w tym analiza stabilności genetycznej.
Ocena produktu:
- Sprawdzenie, czy w produkcie końcowym znajdują się żywe komórki lub materiał genetyczny mikroorganizmów.
- Identyfikacja potencjalnych substancji toksycznych i ich obecności w produkcie końcowym.
Ocena ryzyka środowiskowego:
- Analiza wpływu mikroorganizmów na środowisko, w tym potencjalnych zagrożeń wynikających z transferu genów do innych organizmów (np. genów oporności na antybiotyki).
Źródło: https://connect.efsa.europa.eu/RM/s/consultations/publicconsultation2/a0lTk0000035F1V/pc1221
Przeczytaj także
-
03.12.2024
6 technologii w produkcji żywności
Urządzenia powiązane cyfrową siecią, zastosowanie robotyki w magazynach, planowanie predykcyjne i inne: przedstawiamy 6 technologii, które już dziś przyniosą wymierne korzyści firmom spożywczym.
-
29.11.2024
Wyzwania zrównoważonych opakowań w sektorze rolno-spożywczym – wyniki badań projektu D4PACK
W dniu 12 listopada 2024 roku partnerzy europejskiego projektu D4PACK współfinansowanego przez program Interreg Central Europe, zaprezentowali wyniki badań dotyczących wyzwań, z jakimi zmaga się sektor rolno-spożywczy w zakresie opakowań. Badania objęły w szczególności sektory: mięsny, mleczarski oraz owocowo-warzywny i zostały przeprowadzone w czterech krajach pilotażowych.
-
20.11.2024
6 faktów o białkach roślinnych
Białka pochodzenia roślinnego – mijający trend, czy sposób na zrównoważony rozwój w przyszłości? Jaką rolę odgrywają wirówki dekantacyjne marki Flottweg w procesie ekstrakcji białek roślinnych? Poniższe 6 faktów
stanowi wprowadzenie do świata białek roślinnych.