Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
EFSA rozpoczęła publiczne konsultacje w sprawie „Projektu wytycznych dotyczących charakterystyki i oceny ryzyka mikroorganizmów stosowanych w łańcuchu żywnościowym”. Konsultacje mają status otwarty, a wszystkie zainteresowane strony mogą przesyłać swoje uwagi do 07.02.2025.
Draft dokumentu dotyczy opracowania wytycznych dotyczących charakterystyki i oceny ryzyka mikroorganizmów stosowanych w łańcuchu żywnościowym. Dokument został przygotowany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w celu harmonizacji i ujednolicenia wymagań związanych z oceną mikroorganizmów, zarówno genetycznie modyfikowanych, jak i niemodyfikowanych. W szczególności skupia się na identyfikacji taksonomicznej, ocenie obecności genów związanych z opornością na antybiotyki oraz potencjalną toksycznością. Wytyczne obejmują również kwestie wpływu produktów zawierających mikroorganizmy na środowisko oraz mikrobiomy jelitowe i żywnościowe.
Zakres dokumentu obejmuje m.in.:
Charakterystyka mikroorganizmów:
Ocena produktu:
Ocena ryzyka środowiskowego:
Źródło: https://connect.efsa.europa.eu/RM/s/consultations/publicconsultation2/a0lTk0000035F1V/pc1221
Przeczytaj także
Urządzenia powiązane cyfrową siecią, zastosowanie robotyki w magazynach, planowanie predykcyjne i inne: przedstawiamy 6 technologii, które już dziś przyniosą wymierne korzyści firmom spożywczym.
W dniu 12 listopada 2024 roku partnerzy europejskiego projektu D4PACK współfinansowanego przez program Interreg Central Europe, zaprezentowali wyniki badań dotyczących wyzwań, z jakimi zmaga się sektor rolno-spożywczy w zakresie opakowań. Badania objęły w szczególności sektory: mięsny, mleczarski oraz owocowo-warzywny i zostały przeprowadzone w czterech krajach pilotażowych.
Białka pochodzenia roślinnego – mijający trend, czy sposób na zrównoważony rozwój w przyszłości? Jaką rolę odgrywają wirówki dekantacyjne marki Flottweg w procesie ekstrakcji białek roślinnych? Poniższe 6 faktów
stanowi wprowadzenie do świata białek roślinnych.