Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Projekt wytycznych dotyczących charakterystyki i oceny ryzyka mikroorganizmów stosowanych w łańcuchu żywnościowym – EFSA rozpoczyna konsultacje

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA rozpoczęła publiczne konsultacje w sprawie  „Projektu wytycznych dotyczących charakterystyki i oceny ryzyka mikroorganizmów stosowanych w łańcuchu żywnościowym”. Konsultacje mają status otwarty, a wszystkie zainteresowane strony mogą przesyłać swoje uwagi do 07.02.2025.

Draft dokumentu dotyczy opracowania wytycznych dotyczących charakterystyki i oceny ryzyka mikroorganizmów stosowanych w łańcuchu żywnościowym. Dokument został przygotowany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w celu harmonizacji i ujednolicenia wymagań związanych z oceną mikroorganizmów, zarówno genetycznie modyfikowanych, jak i niemodyfikowanych. W szczególności skupia się na identyfikacji taksonomicznej, ocenie obecności genów związanych z opornością na antybiotyki oraz potencjalną toksycznością. Wytyczne obejmują również kwestie wpływu produktów zawierających mikroorganizmy na środowisko oraz mikrobiomy jelitowe i żywnościowe.

Zakres dokumentu obejmuje m.in.:

Charakterystyka mikroorganizmów:

  • Identyfikacja taksonomiczna na poziomie gatunku i szczepu.
  • Analiza obecności genów oporności na antybiotyki i potencjalnych czynników wirulencji.
  • Ocena możliwości produkcji toksyn, antybiotyków o znaczeniu klinicznym lub szkodliwych metabolitów wtórnych.
  • Opisanie modyfikacji genetycznych (jeśli dotyczy), w tym analiza stabilności genetycznej.

Ocena produktu:

  • Sprawdzenie, czy w produkcie końcowym znajdują się żywe komórki lub materiał genetyczny mikroorganizmów.
  • Identyfikacja potencjalnych substancji toksycznych i ich obecności w produkcie końcowym.

Ocena ryzyka środowiskowego:

  • Analiza wpływu mikroorganizmów na środowisko, w tym potencjalnych zagrożeń wynikających z transferu genów do innych organizmów (np. genów oporności na antybiotyki).

 

Źródło: https://connect.efsa.europa.eu/RM/s/consultations/publicconsultation2/a0lTk0000035F1V/pc1221

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.