Przekroczenie dopuszczalnego poziomu wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w partii produktu pn. Kiełbasa wiejska pieczona
Zagrożenie:
W próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Kiełbasa wiejska pieczona
Numer partii: 406922
Data minimalnej trwałości: 20.04.2022
Producent – Zakład Mięsny CHABURA Sp. z o.o. Sp. K., Rylowa 2, 32-820 Szczurowa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 12020204
Zdjęcie produktu:
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent poinformował odbiorców i rozpoczął proces wycofywania wyżej wymienionej partii produktu z rynku oraz wdraża działania naprawcze mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w produkcie gotowym.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Brzesku nadzoruje działania podejmowane przez producenta.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
12.04.2022
Dobrowolne wycofanie wskazanych produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium
GIS został poinformowany o dobrowolnym wycofaniu prowadzonym przez Ferrero Polska Commercial - wszystkie produkty marki Kinder wyprodukowane przez belgijski zakład firmy Ferrero, bez względu na numer partii oraz datę minimalnej trwałości, podlegają obecnie wycofaniu.
-
04.04.2022
Wykrycie bakterii Salmonella Enteritidis w jednej partii produktu „Hamburger drobiowy classic”, 250 g
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w określonej poniżej partii produktu „Hamburger drobiowy classic” marka Morliny, 250 g, wykryto bakterie Salmonella Enteritidis.
-
31.03.2022
Wycofanie partii produktu pn. ALMOND BUTTER pasta migdałowa Planta ze względu na obecność ciała obcego
Wewnątrz badanego produktu stwierdzono obecność ciał obcych – ostrych, sprężystych kawałków tworzywa sztucznego o wielkości około 0,5 - 1 cm. W związku z tym spożycie produktu może wiązać się z ryzykiem uszkodzenia jamy ustnej lub przełyku.