Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport dzienny WHO o stanie pandemii koronawirusa – 19.05.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W swoim wystąpieniu otwierającym Światowe Zgromadzenie Zdrowia dyrektor generalny WHO, dr Tedros, oświadczył: „Zebraliśmy się jako narody świata, by stawić czoła kryzysowi zdrowotnemu naszych czasów”. Podsumowując stwierdził, że pandemia COVID-19 przypomina nam, że potrzebujemy zdrowszego, bezpieczniejszego i... sprawiedliwszego świata z silniejszą WHO, która będzie wspierać ten cel.

Kraje na całym świecie wprowadziły szereg środków w zakresie zdrowia publicznego i opieki społecznej w celu wyeliminowania lub powstrzymać rozprzestrzenianie się COVID-19. WHO opublikowało dokument, który ma na celu przedstawienie opinii publicznej środki zdrowotne i społeczne oraz zaproponowanie strategii mających na celu ograniczenie ewentualnych szkód wynikających z tych interwencji.

Nowy raport WHO na temat zachowań zdrowotnych 11-15-latków w Europie ujawnia, że więcej nastolatków zgłasza problemy ze zdrowiem psychicznym. Wyniki zostały oparte na danych z lat 2014-2018 i stanowią punkt odniesienia, na podstawie którego przyszłe badania będą mogły zmierzyć wpływ COVID-19 na życie młodych ludzi.

Regionalne Biuro WHO ds. Zachodniego Pacyfiku opublikowało wytyczne czasowe, w których przedstawiono niektóre z kluczowych kwestii i działania w odpowiedzi na COVID-19 w tym regionie.

Państwa, terytoria, obszary, w których odnotowano potwierdzone przypadki COVID-19, 19 maja 2020 r.

Liczba potwierdzonych przypadków COVID-19, według daty sprawozdania i regionu WHO, od 30 grudnia 2019 r. do 19 maja 2020 r.

 

Kraje europejskie w których odnotowano potwierdzone laboratoryjnie przypadki COVID-19 i zgony. Dane na dzień 19 maja 2020 r.

Szczegółowe informacje dostępne w raporcie WHO

Autor: WHO

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn