Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport dzienny WHO o stanie pandemii koronawirusa – 23.03.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Trzy nowe kraje / terytoria / obszary z regionu afrykańskiego [1], regionu obu Ameryk [1] i wschodniego regionu Morza Śródziemnego [1] zgłosiły przypadki wystąpienia koronawirusa COVID-19.

Liczba przypadków COVID-19 przekroczyła 300 000 na całym świecie. Zgłaszane dane oparte są na informacjach otrzymanych od władz krajowych do godziny 10:00 CET, 23 marca 2020 r.

Testy diagnostyczne dla COVID-19 mają kluczowe znaczenie dla śledzenia wirusa, zrozumienia epidemiologii, informowania o zarządzaniu przypadkami i tłumienia transmisji. WHO zaktualizowało dokument strategii badań laboratoryjnych zgodnie ze scenariuszami transmisji 4Cs. Wszystkie wskazówki techniczne można znaleźć tutaj.

Europejskie biuro WHO opublikowało tymczasowe wytyczne dotyczące postępowania z COVID-19 w więzieniach i innych miejscach zatrzymania, dostępne tutaj.

Światowy Dzień Wody 2020, obchodzony 22 marca, podkreślił istotną rolę higieny mycia rąk w celu ochrony Ciebie i otaczających Cię osób. Regionalne Biuro WHO dla Europy podaje tutaj więcej informacji.

Państwa, terytoria lub obszary, w których odnotowano potwierdzone przypadki COVID-19, 23 marca 2020 r.

 

Kraje europejskie w których odnotowano potwierdzone laboratoryjnie przypadki COVID-19 i zgony. Dane na dzień 23 marca 2020

Szczegółowe informacje dostępne w raporcie WHO

Wybierz obszar: Koronawirus - raporty WHO

Autor: WHO

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn