Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport dzienny WHO o stanie pandemii koronawirusa – 26.03.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Trzy nowe kraje/terytoria/obszary z regionu obu Ameryk [1] i regionu Afryki [2] zgłosiły przypadki wystąpienia koronawirusa COVID-19.

Organizacja Narodów Zjednoczonych uruchomiła plan pomocy humanitarnej w związku z COVID-19 o wartości 2mld USD w celu wsparcia najsłabszych krajów świata. Więcej informacji można znaleźć tutaj.

Dyrektor generalny WHO wspomniał o wielu kluczowych kwestiach i działaniach mających na celu skuteczną walkę z COVID-19, jak również o zachowaniu fizycznego dystansu, ale nie społecznego. Więcej informacji można znaleźć tutaj.

WHO 25 marca 2020 opublikowało COVID-19: Operational guidance for maintaining essential health services during an outbreak (Wytyczne dotyczące utrzymania niezbędnych usług zdrowotnych podczas epidemii) oraz the Handbook for public health capacity-building at ground crossings and cross-border collaboration (Podręcznik budowania zdolności w zakresie zdrowia publicznego na przejściach naziemnych i współpracy transgranicznej) . Wszystkie dokumenty z wytycznymi tutaj.

Zgodnie z aktualnymi danymi WHO utrzymuje zalecenia dotyczące środków ostrożności w zakresie kroplówek i kontaktów dla pracowników służby zdrowia opiekujących się pacjentami COVID-19.

W przypadku osób wykonujących procedury wytwarzania aerozoli, WHO zaleca stosowanie środków ostrożności w kontakcie i w powietrzu. Do bezpośredniej opieki nad pacjentem wymagane jest stosowanie maseczek medycznych, ochrony oczu, rękawic i fartuchów; maski oddechowe są szczególnie wymagane przy procedurach generujących aerozol.

Państwa, terytoria lub obszary, w których odnotowano potwierdzone przypadki COVID-19, 26 marca 2020 r.

Kraje europejskie w których odnotowano potwierdzone laboratoryjnie przypadki COVID-19 i zgony. Dane na dzień 26 marca 2020

 

Szczegółowe informacje dostępne w raporcie WHO

Wybierz obszar: Koronawirus - raporty WHO

Autor: WHO

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn