Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

"Roślinne Kiełbaski" pod lupą: Konsultacje społeczne wciąż trwają

Kategoria: Składniki Żywności

Jak donosi Fundacja ProVeg, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) ogłosiło wydłużenie konsultacji społecznych dotyczących projektu rozporządzenia zakazującego używania nazw typu "kiełbasa" dla roślinnych zamienników mięsa. Decyzja ta spotkała się z zaskoczeniem, gdyż branża mięsna wykazała pozytywny odbiór inicjatywy, co skłoniło resort do rozszerzenia konsultacji, mając na uwadze oczekiwania tego sektora.

Ogłoszenie projektu rozporządzenia w zeszłym tygodniu wywołało burzę reakcji zarówno wśród konsumentów, producentów roślinnych zamienników mięsa, jak i w branży mięsnej. Pomimo pierwotnej decyzji MRiRW o jednodniowych konsultacjach społecznych, resort postanowił wydłużyć ten proces do 8 stycznia 2024 r., co zostało potwierdzone przez Fundację ProVeg.

Marcin Tischner, Public Affairs Coordinator & Sustainability Expert z Fundacji ProVeg, wyraził swoje zdanie na temat stanowiska MRiRW, stwierdzając: "MRiRW mimo licznych głosów sprzeciwu nadal opowiada się wyłącznie za interesem branży hodowców zwierząt, nie zwracając uwagi na realne potrzeby konsumentów. Wiemy już, że część branży nie do końca zadowolone jest z brzmienia zgłoszonego rozporządzania. Zainteresowani wnioskują o radykalizację rozporządzenia poprzez rozszerzenie sformułowań, które miałyby być zarezerwowane tylko na ich potrzeby."

Dodatkowo, Marlena Kozłowska, Rzeczniczka Fundacji ProVeg, zwróciła uwagę na brak uwzględnienia organizacji pozarządowych zajmujących się transformacją systemu żywnościowego oraz kluczowych organizacji konsumenckich na liście podmiotów zaproszonych do konsultacji.

Fundacja ProVeg zachęca wszystkich zainteresowanych tematem do wyrażenia sprzeciwu wobec inicjatywy MRiRW do 8 stycznia 2024 r. Departament Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności jest odpowiedzialny za przeprowadzenie konsultacji, a dane kontaktowe są dostępne na stronie: link. Warto podkreślić, że temat budzi duże zainteresowanie i może wpłynąć na przyszłość rynku roślinnych zamienników mięsa w Polsce.

Źródło: Proveg

Wybierz temat: Plant-based

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.