Rozmowy polsko-ukraińskie - spotkanie ministrów rolnictwa
Na zaproszenie wicepremiera, ministra rolnictwa i rozwoju wsi Henryka Kowalczyka – w dn. 16 maja przebywał w Warszawie minister polityki rolnej i żywności Ukrainy Mykoła Solskyi. Szefowie resortów rolnictwa Polski i Ukrainy spotkali się osobiście, aby kontynuować rozmowy w sprawie możliwości wsparcia ukraińskiego rolnictwa w obliczu rosyjskiej agresji, a także omówić warunki wzajemnej wymiany handlowej towarami rolno-spożywczymi.
Działania dla bezpieczeństwa żywnościowego
Ministrowie omówili kwestię przeciwdziałania zagrożeniom dla bezpieczeństwa żywnościowego w związku wojną w Ukrainie. W tym kontekście podkreślono duże znaczenie udrożnienia szlaków transportowych dla ukraińskich towarów. Wicepremier Kowalczyk poinformował ministra Solskiego o wprowadzonych i planowanych ułatwieniach w przewozie i kontroli granicznej towarów rolno-spożywczych z Ukrainy.
Minister Solski przedstawił sytuację na rynkach rolnych Ukrainy, w tym głównie zbóż, i zaapelował o dalsze wspólne działania w celu przyspieszenia odpraw towarów na przejściach granicznych. Podziękował też za dotychczasową ścisłą współpracę w dziedzinie rolnictwa, okazywaną z polskiej strony pomoc oraz przyjęte i planowane rozwiązania wspierające ukraiński sektor rolno-spożywczy w tym trudnym okresie.
Współpraca polsko-ukraińska
Na zakończenie spotkania szefowie rolnictwa obu krajów podpisali Wspólne Oświadczenie dotyczące zacieśniania współpracy w sektorze rolnym. W dokumencie jest zawarta m.in. deklaracja strony ukraińskiej uznania regionalizacji Polski wobec ASF do końca czerwca 2022 r.
Ukraina jest ważnym odbiorcą polskich towarów rolno-spożywczych, ale jeszcze większym dostawcą tych towarów na rynek polski (w 2021 r. import wyniósł 930,4 mln euro – o 7 proc. więcej wobec 2020 r.). W 2021 r. saldo dla Polski było ujemne i wyniosło 119,1 mln euro. W eksporcie dominowały: sery i twarogi (97,2 mln euro – 12 proc. polskiego eksportu rolnego do Ukrainy), produkty używane do karmienia zwierząt, czekolada i przetwory zawierające kakao, kawa oraz przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione z grupy CN 2106.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
-
16.05.2022
Dodatki do żywności – EFSA udostępniła narzędzie do szacowania przewlekłego narażenia
Narzędzie do modelowania spożycia dodatków do żywności 2.1 (FAIM) umożliwia użytkownikom oszacowanie średniego i wysokiego poziomu narażenia na dodatki do żywności dla różnych grup ludności w krajach EU.
-
16.05.2022
Nabór wniosków o dofinansowanie do nawozów wydłużony
Do 31 maja 2022 r. został wydłużony termin naboru wniosków o dofinansowanie zakupu nawozów.
-
12.05.2022
Wydłużenie terminu składania wniosków o dopłaty bezpośrednie i inne płatności w ramach PROW
Do 31 maja 2022 r. pżedłużono termin składania wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich w ramach PROW (dot. działań: Rolnictwo ekologiczne, Dobrostan zwierząt, płatności ONW, Działania rolno-środowiskowo-klimatycznego oraz premii w ramach działania zalesieniowego).