Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rynek wieprzowiny – ASF nie odpuszcza

Kategoria: Biznes

W pierwszej połowie września br. potwierdzono pierwszy przypadek ASF u padłego dzika w Niemczech. Do końca września potwierdzono 36 przypadków wirusa u naszych zachodnich sąsiadów. W związku z utratą przez Niemcy statusu kraju wolnego od ASF, import mięsa i produktów wieprzowych z tego kraju wstrzymały m. in.: Chiny, Japonia, Korea, Brazylia, Argentyna, Meksyk i Filipiny.

ASF w Niemczech i oczekiwanie na decyzje Chin w sprawie regionalizacji

Niemcy, obok Hiszpanii, były dotychczas największym unijnym dostawcą wieprzowiny do Chin. W pierwszym półroczu 2020 r. Niemcy wyeksportowały 233,3 tys. t mięsa wieprzowego, czyli aż o 109% więcej r/r. Aktualnie niemieccy rolnicy liczą na wprowadzenie przez Chiny regionalizacji. Pozwoliłoby to na eksport mięsa wieprzowego z terenów nieobjętych ASF. Brak regionalizacji oznacza, że duże nadwyżki mięsa wieprzowego trzeba będzie zagospodarować na terenie Unii, co będzie oddziaływać w kierunku spadku cen skupu żywca wieprzowego w UE.

Zablokowanie eksportu do Chin wpływa na ceny

Po ogłoszeniu ASF w Niemczech, notowania na VEZG spadły z 1,47 EUR/kg do 1,27 EUR/kg, czyli o 14% i na tym poziomie utrzymały się do ostatniego notowania (30.09.2020). Spadek cen widoczny jest również w przypadku prosiąt, które pod koniec września przeciętnie w UE sprzedawano po 36,3 EUR/szt., czyli o 9% taniej niż przed miesiącem i o 30% taniej r/r.

Spadek krajowych cen skupu żywca

Sytuacja na unijnym rynku wieprzowiny, szczególnie w Niemczech, ma wpływ na kształtowanie się cen na rynku krajowym. W ostatnim tygodniu września br. przeciętnie za kilogram żywca wieprzowego w skupie płacono 4,51 PLN/kg, czyli o 8% mniej niż przed miesiącem i o 24% mniej r/r. Warto jednak zaznaczyć, że spadki cen na krajowym rynku były mniejsze, niż w Niemczech. Dlatego też polscy gracze rynkowi z niecierpliwością czekają na decyzje władz Chin w kwestii regionalizacji w Niemczech, co pozwoliłoby na wzrost cen.

Wzrost pogłowia świń, pomimo ASF

Według danych GUS, pogłowie świń w Polsce w czerwcu 2020 r. wyniosło 11,43 mln sztuk i było o 6% wyższe w relacji rocznej i o 2% wyższe niż w grudniu 2019. Wzrost pogłowia odnotowano we wszystkich grupach produkcyjno-użytkowych trzody chlewnej.

Aktualna sytuacja w kraju

Według GIW (stan na 5.10.2020) w Polsce potwierdzono 98 ognisk ASF u świń i 3324 przypadki u dzików.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.