Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ryzyko występowania tlenku etylenu a mączka chleba świętojańskiego i guma guar w produktach – przegląd półek sklepowych - raport

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ostatnich tygodniach coraz więcej słyszymy o tlenku etylenu (ETO). Wciąż przybywa wycofanych produktów ze względu na fakt, że stosowanie tlenku etylenu jako środka biobójczego jest w Europie zakazane, z uwagi na jego toksyczność (działanie rakotwórcze, mutagenne i szkodliwe na rozrodczość). We wrześniu ubiegłego roku do Unijnego Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) po raz pierwszy zgłoszono wykrycie tego tlenku w sezamie pochodzącym z Indii.  Przez kolejne 3 miesiące, jego wykrycie w sezamie i produktach pochodnych stało się jednym z najczęściej zgłaszanych do systemu RASFF zagrożeń. 

Ostatnie publikacje wskazują również, na obecność tlenku etylenu w dwóch popularnych stabilizatorach:

- mączce chleba świętojańskiego (E410)

- gumie guar (E412)

Stosowane są one przy produkcji wielu produktów spożywczych m.in. lodów, sosów, czy też niektórych wyrobów cukierniczych oraz mięsnych. W samej Francji, jak poinformowano w komunikacie prasowym z dnia 15 czerwca, z obrotu wycofano 7000 produktów spożywczych ze względu na wykrycie obecności ETO w stabilizatorze. Również w Polsce rozpoczęły się wycofania pierwszych produktów z tego powodu.

https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-okreslonych-typow-boczku-ze-wzgledu-na-zastosowanie-skladnika-zanieczyszczonego-tlenkiem-etylenu

https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-okreslonych-wyrobow-rybnych-ze-wzgledu-na-zastosowanie-skladnika-zanieczyszczonego-tlenkiem-etylenu

https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-okreslonych-wyrobow-miesnych-ze-wzgledu-na-zastosowanie-skladnika-zanieczyszczonego-tlenkiem-etylenu

https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-okreslonych-typow-lodow-ze-wzgledu-na-zastosowanie-skladnika-zanieczyszczonego-tlenkiem-etylenu

Firma Froneri zdecydowała się wycofać ze sprzedaży niektóre produkty lodowe marki Milka, o czy informuje na swoich stronach internetowych.

Na podstawie danych dostarczonych przez dostawcę stabilizatorów można stwierdzić, że problem ten dotyczy co najmniej 16 państw UE. W Hiszpanii wycofane zostanie 46 odmian lodów marek, takich jak: Nestlé, Milka, Toblerone, Nuii, Oreo, Princesa, La Lechera czy Smarties.

Na portalach inspekcyjnych Norwegii oraz Belgii znajdziemy uzupełnianą na bieżąco listę wycofywanych produktów. Podobne działania podjęto również w Finlandii, Holandii oraz Chorwacji. Wśród wycofywanych produktów dominują lody, przetwory mleczne oraz sosy.

https://www.helsinkitimes.fi/finland/news-in-brief/19646-several-ice-cream-products-sugar-recalled-due-to-carcinogens.html

https://www.matportalen.no/verktoy/tilbaketrekkinger/tilbaketrekking_av_produkter_som_inneholder_tilsetningsstoffet

https://www.favv-afsca.be/consommateurs/rappelsdeproduits/oxydedethylene/recalls.asp

Ale te trzy kategorie nie wyczerpują potencjalnych problemów z innymi kategoriami produktów.

Postanowiliśmy przejrzeć rynek i sprawdzić, w jakich grupach produktów znajdziemy dodatek tych stabilizatorów. Zapraszamy do zapoznania się z ponad 30 przykładami realnych produktów obecnych na bieżąco w handlu z bardzo różnych kategorii spożywczych. Nie oznacza to oczywiście, że te produkty są niebezpieczne, ale powinny one być objęte działaniami przewidzianymi w  ,,Protokole  podsumowującym posiedzenia koordynatorów ds. kryzysu żywnościowego i żywieniowego z dnia 29 czerwca 2021 r., 30 czerwca 2021 r. i 13 lipca 2021 r. w sprawie obecności tlenku etylenu powyżej granicy oznaczalności w mączce chleba świętojańskiego (dodatek do żywności E410)”.

 https://foodfakty.pl/opublikowano-dzialania-prewencyjne-na-poziomie-ue-dotyczace-zanieczyszczenia-zywnosci-tlenkiem-etylenu

https://ec.europa.eu/food/system/files/2021-07/rasff_ethylene-oxide-incident_e410_crisis-coord_sum.pdf 

Raport do pobrania bez opłat po wcześniejszej rejestracji konta czytelnika FF.

POBIERZ: PRZEGLĄD PRODUKTÓW Z DODATKIEM E410 I E412

 

 

W kolejnych artykułach postaramy się zebrać informacje na temat metodyk przeprowadzania badań w kierunku stwierdzenia obecności tlenku etylenu i jego pochodnych. Zajmiemy się również oceną ryzyka dla konsumentów z powodu coraz większych kontrowersji co do potrzeby wycofywania produktów z niniejszego powodu. Zapraszamy do kontaktu wszystkie jednostki i wyspecjalizowane firmy do zaangażowania się w przygotowanie tych opracowań.

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.