Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rząd chce zwiększyć wsparcie dla producentów świń w ramach walki z ASF. Chodzi m.in. o pomoc na przebudowę lub remont pomieszczeń w celu utrzymywania świń w gospodarstwie rolnym w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach. Dotyczy to także wprowadzenia bardziej korzystnych warunków udzielania pomocy dla producentów świń, którzy zaprzestali produkcji w związku z ASF. Na nowe rozwiązania rząd przeznaczy ponad 600 mln zł.
Najważniejsze założenia
- Wprowadzona zostanie zasada, że w przypadku spadku produkcji utracony dochód będzie obliczany w odniesieniu do obniżonej produkcji. Wykluczona zostanie także możliwość sprzedaży świń pomiędzy rolnikami.
- Producenci rolni będą mogli składać wnioski o udzielenie wsparcia do 28 lutego 2022 r. Jednocześnie, IV kwartał 2021 r. to ostatni kwartał, za który będzie udzielana ta pomoc.
- Chodzi o rolników, którzy do 15 kwietnia 2022 r. zgłoszą Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oznakowanie świń urodzonych w ich gospodarstwie od 15 listopada 2021 r. do 31 marca 2022 r.
- Proponowana pomoc będzie udzielana w wysokości 1 tys. zł do każdych 10 sztuk świń urodzonych w gospodarstwie, jednak nie więcej niż 500 tys. zł dla producenta świń.
Nowe rozwiązania wejdą w życie po 7 dniach od ogłoszenia.
Uchwała ma na celu umożliwienie dokonania notyfikacji Komisji Europejskiej zmiany programu pomocowego dla producentów świń, którzy zaprzestali produkcji tych zwierząt w związku z ASF.
Dzięki programowi pomocowemu wprowadzone zostaną bardziej korzystne warunki udzielania wsparcia producentom świń.
Uchwała ma na celu umożliwienie dokonania notyfikacji Komisji Europejskiej projektu programu pomocy producentom świń, którym zagraża utrata płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi epidemią COVID-19. Na rozwiązanie rząd przeznaczy 400 mln zł.
Dzięki programowi wprowadzona zostanie nowa pomoc dla producentów loch, którym zagraża utrata płynności finansowej w związku z COVID-19.
Źródło: MRIRW
Przeczytaj także
W okresie od stycznia do sierpnia 2021 r. odnotowano wzrost produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej. Łączna produkcja mięsa wieprzowego w ubojniach przemysłowych była wyższa o 3%, zarówno w relacji rocznej, jak i w porównaniu do wskazanych miesięcy w roku 2019. Równolegle do rosnącej produkcji wieprzowiny w UE, odnotowano spadek eksportu poza Unię. W lipcu oraz w sierpniu br. wolumen sprzedaży zagranicznej nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z UE był niższy o 15% r/r. Spadek odnotowano również w wywozie podrobów wieprzowych (-7% r/r) oraz tłuszczów (-27%). Na wyniki istotny wpływ ma niższy popyt z Chin.
Afrykański pomór świń na terenie Polski rozprzestrzenia się cały czas. Z tego względu polski ustawodawca zdecydował się na ustanowienie środków zmierzających do ograniczenia roznoszenia choroby.
Ognisko ASF na danym obszarze lub w danym kraju może poważnie wpłynąć na przemysł wieprzowy, ponieważ prowadzi do wybicia dużej liczby trzody chlewnej, ograniczeń w handlu, i w konsekwencji znacznych strat finansowych.