Salmonella w drobiu z Polski
W dniu 23.07.2019 zgłoszono obecność Salmonelli w trzech produktach drobiowych z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: mrożone danie z kurczaka (aiguillettes)
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność/25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Francja
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: informacje na temat dystrybucji nie są (jeszcze) dostępne
Podjęte działania: wstrzymane przez operatora
Data zgłoszenia: 23.07.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: mrożone filety z kurczaka typu brojler
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (w 3 z 5 próbek /25g) oraz Salmonella enterica ser. Infantis (w 3 z 5 próbek / 25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Litwa
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: dystrybucja do pozostalych krajów członkowskich
Podjęte działania: zniszczenie
Data zgłoszenia: 23.07.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: mrożone udka z kurczaka typu brojler
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Thompson (w 2 z 5 próbek/25g)
Ocena ryzyka: niegroźne
Kraj zgłaszający: Litwa
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: brak dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania: brak produktu na stanie
Data zgłoszenia: 23.07.2019
Link: RASFF