Salmonella w dwóch produktach mięsnych
W dniu 24.10.2019 zgłoszono obecność Salmonelli w dwóch produktach mięsnych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: chłodzony cały kurczak
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność / 25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Łotwa
Kraj pochodzenia: Polska (przez Estonię)
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: poinformowanie odbiorcy
Data zgłoszenia: 24.10.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: mrożony policzek wieprzowy
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Typhimurium (obecność)
Ocena ryzyka: niegroźne
Kraj zgłaszający: Estonia
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: dystrybucja do pozostalych krajów członkowskich
Podjęte działania: poinformowanie odbiorcy
Data zgłoszenia: 24.10.2019
Link: RASFF