Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniu 13.11 zgłoszono obecność dwóch szczepów Salmonelli w produktach drobiowych z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: chłodzone mięso z kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność/25g) i Salmonella enterica ser. Infantis (obecność/25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Włochy
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: nie podano
Data zgłoszenia: 13.11.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: mrożone filety z kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność/25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Słowacja
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: brak dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania: wycofanie z rynku
Data zgłoszenia: 13.11.2019
Link: RASFF