Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Salmonella w polskich produktach drobiowych

Kategoria: Alerty

W dniu 19.11.2019 trzykrotnie zgłoszono obecność Salmonelli w produktach drobiowych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.

Zgłoszony produkt: chłodzony kurczak mielony

Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Livingstone (obecność/25g)

Ocena ryzyka: poważne 

Kraj zgłaszający: Litwa

Kraj pochodzenia: Polska

Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku

Podjęte działania: brak produktu na stanie

Data zgłoszenia: 19.11.2019

Link: RASFF

 

Zgłoszony produkt: mrożony kebab

Powód zgłoszenia: Salmonella (obecność/25g)

Ocena ryzyka: poważne

Kraj zgłaszający: Polska

Kraj pochodzenia: Polska

Status dystrybucji: dystrybucja do kraju zgłaszającego wstrzymana

Podjęte działania: nie podano informacji

Data zgłoszenia: 19.11.2019

Link: RASFF

 

Zgłoszony produkt: chłodzone mięso z kurczaka

Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność w 3 z 5 próbek /25g)

Ocena ryzyka: poważne

Kraj zgłaszający: Polska

Kraj pochodzenia: Polska

Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku

Podjęte działania: poinformowanie odbiorcy

Data zgłoszenia: 19.11.2019

Link: RASFF

Wybierz obszar: RASFF

Autor: FoodFakty

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.