Salmonella w polskich produktach drobiowych
W dniu 19.11.2019 trzykrotnie zgłoszono obecność Salmonelli w produktach drobiowych. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: chłodzony kurczak mielony
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Livingstone (obecność/25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Litwa
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: brak produktu na stanie
Data zgłoszenia: 19.11.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: mrożony kebab
Powód zgłoszenia: Salmonella (obecność/25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: dystrybucja do kraju zgłaszającego wstrzymana
Podjęte działania: nie podano informacji
Data zgłoszenia: 19.11.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: chłodzone mięso z kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność w 3 z 5 próbek /25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: poinformowanie odbiorcy
Data zgłoszenia: 19.11.2019
Link: RASFF