Salmonella w produktach drobiowych z Polski
W dniu 21.10.2019 zgłoszono obecność różnych szczepów Salmonelli w produktach drobiowych z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: mrożony kebab
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Agona (obecność / 25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Czechy
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: brak dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania: zniszczenie
Data zgłoszenia: 21.10.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: mrożona pierś z indyka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Saintpaul (obecność / 25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Czechy
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: dystrybucja do kraju zgłaszającego wstrzymana
Podjęte działania: wycofanie z rynku
Data zgłoszenia: 21.10.2019
Link: RASFF