Salmonella w produktach drobiowych z Polski
W dniu 5.11.2019 zgłoszono obecność Salmonelli w produktach z Polski. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: chłodzone ćwiartki nogi z kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (w 1 z 5 próbek/25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Łotwa
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: poinformowanie odbiorcy
Data zgłoszenia: 5.11.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: chłodzone filety z piersi kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Łotwa
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: poinformowanie odbiorcy
Data zgłoszenia: 5.11.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: mrożone filety z kurczaka w panierce
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Infantis (obecność /25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Irlandia
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: dystrybucja do kraju zgłaszającego wstrzymana
Podjęte działania: wstrzymane przez operatora
Data zgłoszenia: 5.11.2019
Link: RASFF