Salmonella w produktach drobiowych z Polski
W dniu 23.12.2019 trzykrotnie zgłoszono obecność kilku szczepów Salmonella w polskim drobiu. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: chłodzone skrzydełka z kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g) and Salmonella enterica ser. Typhimurium (obecność /25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:
Data zgłoszenia: 23.12.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: mrożony kurczak halal
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g) and Salmonella enterica ser. Infantis (obecność /25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Norwegia
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: brak dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania: konfiskata
Data zgłoszenia: 23.12.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: mrożony kurczak halal
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Infantis (obecność /25g)
Ocena ryzyka: niegroźne
Kraj zgłaszający: Norwegia
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: brak dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania: konfiskata
Data zgłoszenia: 23.12.2019
Link: RASFF