Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Główny Lekarz Weterynarii poinformował o stwierdzeniu 3 ognisk (nr 5-7 w 2024 r.) wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N1 u drobiu, na podstawie wyników badań laboratoryjnych z 28 i 29 stycznia 2024 r. otrzymanych z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego (PIWet - PIB) w Puławach.
Ognisko HPAI nr 5 zostało stwierdzone 28 stycznia br. w miejscowości Józefów, gmina Wróblew, powiat sieradzki, woj. łódzkie, w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym 49 796 indyków rzeźnych.
Ognisko HPAI nr 6 zostało stwierdzone 29 stycznia br. w miejscowości Głębokie, gmina Uścimów, powiat lubartowski, woj. lubelskie, w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym 30 654 brojlerów kurzych.
Ognisko HPAI nr 7 zostało stwierdzone 29 stycznia br. w miejscowości Piaskowo, gmina Szamotuły, powiat szamotulski, woj. wielkopolskie, w gospodarstwie komercyjnym utrzymującym 10 860 brojlerów kurzych.
Inspekcja Weterynaryjna wdraża wszystkie środki zwalczania choroby zgodnie z procedurami wynikającymi z przepisów prawa krajowego oraz rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2020/687 z dnia 17 grudnia 2019 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 w odniesieniu do przepisów dotyczących zapobiegania niektórym chorobom umieszczonym w wykazie oraz ich zwalczania.
Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej od dnia 1 stycznia 2024 r. stwierdzono 7 ognisk HPAI u drobiu oraz 6 ognisk HPAI u ptaków dzikich.
Informacje o bieżącej sytuacji epizootycznej w zakresie grypy ptaków w Polsce i innych państwach członkowskich UE publikowane są na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii pod linkiem https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/hpai
Źródło: GIW
Przeczytaj także
Projekt nowego rozporządzenia będzie szczegółowo analizowany pod kątem uwzględnienia w nim postulatów Polski.
BTOM (Border Target Operating Model) opisuje kategorie wysokiego, średniego i niskiego ryzyka dla produktów, a ta kategoryzacja zawiera szczegóły dotyczące sposobu stosowania nowego systemu sanitarnego i fitosanitarnego (SPS). Pierwsze zmiany w ramach BTOM wchodzą w życie już dzisiaj (31 stycznia). W ciągu roku będzie ich łącznie trzy.
Przejście na zrównoważoną produkcję musi być odpowiednio kompensowane producentom rolnym - podkreślił szef polskiego resortu rolnictwa podczas Globalnego Forum Żywności i Rolnictwa (GFFA).