Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniach 25-26.09.2019 Polska zgłosiła 4 przypadki surowców paszowych z Ukrainy w systemie RASFF. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: mączka rzepakowa
Powód zgłoszenia: Salmonella (obecność /25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Polska
Kraj pochodzenia: Ukraina
Status dystrybucji: produkt (jeszcze) nie pojawił się na rynku
Podjęte działania: ponowna wysyłka
Data zgłoszenia: 25.09.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: śruta poekstrakcyjna rzepakowa
Powód zgłoszenia: Salmonella grupa E4 (obecność /25g)
Ocena ryzyka: niegroźne
Kraj zgłaszający: Polska
Kraj pochodzenia: Ukraina
Status dystrybucji: produkt (jeszcze) nie pojawił się na rynku
Podjęte działania: ponowna wysyłka
Data zgłoszenia: 25.09.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: suszona pulpa z buraków
Powód zgłoszenia: zanieczyszenie pleśnią
Ocena ryzyka: niegroźne
Kraj zgłaszający: Polska
Kraj pochodzenia: Ukraina
Status dystrybucji: produkt (jeszcze) nie pojawił się na rynku
Podjęte działania: ponowna wysyłka
Data zgłoszenia: 26.09.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: mączka rzepakowa
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Senftenberg (obecnosć /25g)
Ocena ryzyka: niegroźne
Kraj zgłaszający: Polska
Kraj pochodzenia: Ukraina
Status dystrybucji: produkt (jeszcze) nie pojawił się na rynku
Podjęte działania: ponowna wysyłka
Data zgłoszenia: 26.09.2019
Link: RASFF